Herbaty z prowincji Darjeeling w Indiach to idealny wybór dla osób, które gustują w delikatnych, czarnych herbatach - składa się ona wyłącznie z najmłodszych listków i pączków herbacianych, dlatego zachwyca kwiatowym, lekkim smakiem.
Po zaparzeniu napar powinien uzyskać złoty kolor i delikatny, kwiatowy smak.Herbatę czarną otrzymuje się w wyniku fermentacji herbaty zielonej. Działa ona pobudzająco przez dużą zawartość teiny. Hamuje rozwój bakterii, które mogą występować w układzie pokarmowym. Pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Niewątpliwą zaletą herbat czarnych jest obniżanie ciśnienia krwi - poprawia się krążenie i zmniejsza ryzyko chorób serca.Zbyt długie parzenie czarnej herbaty powoduje wydzielanie się garbników, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, jednak herbata traci wówczas swój smak - staje się gorzka.
Pochodzenie:
- Oznaczenie liści: FTGFOP1 - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
- Profil smakowy: lekki blend śniadaniowy herbat z prowincji Darjeeling, wyczuwalne nuty kwiatowe, złoty kolor naparu, aromatyczny, "szampański" smak, najlepiej bez dodatku mleka.
- Warunki klimatyczne: duże wysokości; sezonowy system pogodowy, który tworzy niepodrabialny, sławny "Smak Darjeelingu"
- Miejsce upraw: południowo-wschodnie Indie, Zachodni Bengal, bardzo blisko Himalajów.
- Prowincje/Plantacje: Castleton, Bloomfield, Puttabong, Makaibari
Dlaczego warto pić czarną herbatę?
- Pobudza równie dobrze jak kawa
- Jest doskonałym źródłem antyoksydantów
- Neutralizuje wolne rodniki
- Działanie antynowotworowe
- Opóźnia proces starzenia
- Pozytywnie wpływają na krążenie oraz obniżają ciśnienie tętnicze.
- Usuwa toksyny z organizmu
Cechy produktu
- Nazwa: Darjeeling FTGFOP1 House Blend
- Producent: Quba Caffe
- Składniki: herbata czarna Darjeeling FTGFOP1 House Blend 100%
- Pochodzenie: Indie
- Rodzaj: herbata czarna
- Czas parzenia: od 3 do 5 minut
- Temperatura: 95° C
- Waga: 100g
- Nasze herbaty pakujemy w szczelne opakowania typu DOYPACK. Ten rodzaj torebek zaopatrzony jest w zgrzew i zamknięcie strunowe - po zerwaniu zgrzewu, struna zapewnia bezpieczne przechowywanie produktu, a także utrzymanie świeżości i aromatu herbaty. Odpowiednie opakowanie to gwarancja największej dbałości o jakość produktu.