Danie w stylu indyjskim 180g YUMMITY
Danie w stylu indyjskim 180g
Wartościowy, bezglutenowy posiłek na bazie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i marchwi oraz z dużą ilością aromatycznych przypraw, które nadają daniu niepowtarzalny indyjski smak.
Czerwona soczewica jest łatwiej strawna niż inne warzywa strączkowe, dzięki czemu możesz bez obaw włączyć to danie do swojej diety. Posiłek ten stanowi doskonałą alternatywę dla dania mięsnego, gdyż 1 sugerowana porcja pokrywa blisko w połowie dzienne zapotrzebowanie na żelazo, którego prawidłowy poziom w organizmie zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia odporność, a także posiada wysoką zawartość białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości.
Zastosowanie:
Wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Można spożyć jako samodzielne, pełnowartościowe danie lub dodatek do warzyw, ryb czy mięsa.
Doskonałe do przygotowania pasztetów, kotletów, aromatycznej zupy, a nawet wegańskich pierogów.
Składniki
suszone pomidory w płatkach
suszona marchew w kawałkach
suszona cebula w płatkach
groszek zielony liofilizowany 3,3%
suszony czosnek w płatkach
sól morska jodowana
mieszanka przypraw curry
czosnek mielony
suszony korzeń pietruszki w kawałkach
przyprawy
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać: soję, seler, gorczycę, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g produktu przed przygotowaniem:
wartość energetyczna
1363 kJ / 323 kcal
tłuszcz
2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,5 g
węglowodany
45 g
w tym cukry
12 g
błonnik
16 g
białko
22 g
sól
0,98 g
magnez
79,5 mg (21%)*
żelazo
7,14 mg (51%)*
Instrukcje dotyczące przyrządzenia
Instrukcje dotyczące przyrządzenia - Od temperatury otoczenia
1. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju.
2. Wsyp mieszankę i podsmaż przez 30 sekund.
3. Dolej 550 ml gorącej wody.
4. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Wedle gustu dopraw solą lub pieprzem. Udekoruj świeżą kolendrą.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zużyć bezpośrednio po otwarciu.
Przepisy
Pierogi z soczewicą
25 min.
Przygotuj
- 1 opakowanie Danie w stylu indyjskim
- Składniki na ulubione ciasto do pierogów
Przygotowanie
1. Danie w stylu indyjskim przygotuj według bazowej instrukcji na opakowaniu, a następnie zmiksuj je przy użyciu blendera. Odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj ciasto na pierogi według ulubionego przepisu.
3. Rozwałkuj cienko ciasto i wytnij okrągłe placki przy pomocy szklanki. Do każdego placka nałóż łyżeczkę farszu i zawiń, formując pierogi.
4. Do gotującej się posolonej wody włóż pierogi. Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Pasztet wege z soczewicy
40 min.
Przygotuj
- 1 opakowanie Danie w stylu indyjskim
- 1 jajko
- Olej roślinny do posmarowania formy
- forma do pieczenia: 17x7x6 cm
Tip: aby przygotować pasztet w wersji wegańskiej, zamiast jajka użyj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 2 łyżkami gorącej wody.
Przygotowanie
1. Danie w stylu indyjskim przygotuj według bazowej instrukcji na opakowaniu, przy użyciu 500 ml wody. Następnie zmiksuj danie blenderem na jednolitą masę. Dodaj jajko lub siemię lniane i wymieszaj łyżką.
2. Piekarnik rozgrzej do 200°C (góra-dół).
3. Foremkę na mały keks posmaruj olejem. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
4. Pasztet krój po całkowitym wystudzeniu.