Zaczęło się od świątecznych Klusek z makiem i Łazanek z kapustą i grzybami. Później z miłości Babci Zosi do makaronów powstała seria w 100% roślinnych makaronów z dodatkiem sezonowych warzyw, które znaleźć można w przydomowym ogródku. Świderki w czterech wersjach smakowych to pomysł na szybkie w przygotowaniu, dobrze skomponowane, naturalne danie na każdą okazję.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WEDŁUG BABCI
1. Do 450 ml gotującej się wody wsyp zawartość opakowania, dodaj 2 łyżki oleju i pół łyżeczki soli.
2. Gotuj na małym ogniu 12 minut, mieszając od czasu do czasu.
WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 450 ml gotującej się wody, dodaj zawartość opakowania, 2 łyżki oleju i pół łyżeczki soli.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 2 minuty na pełnej mocy mikrofalówki, a następnie 10 minut na 1/4 mocy.
PROPOZYCJA PODANIA
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. W garnku wymieszaj 2 jajka, 2 łyżki mleka, 100 ml śmietany 18% i 50 g startej mozzarelli. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, przełóż na nią ugotowany makaron, dociśnij i zalej masą jajeczno-serową. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu aż jaja się zetną. Całość posyp startą mozzarellą i parmezanem, przykryj i poczekaj aż ser się stopi. Smacznego!
- Nazwa: Makaron ze szpinakiem, pomidorami i papryką
- Składniki: makaron z PSZENICY durum 86%, pomidor suszony 5%, cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), szpinak suszony 2,5%, papryka suszona 2%, czosnek suszony, papryka chili 0,3%.
- Informacje dodatkowe: *Może zawierać: mleko, seler, gorczycę, orzechy.
- Masa netto: 180 g
- Liczba porcji: dla 2 osób
- Czas przygotowania: 12 minut
- -:
- Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu:
- Energia: 1472 kJ/347 kcal
- Tłuszcze: 1,9 g
- w tym kwasy nasycone: 0,3 g
- Węglowodany: 68 g
- w tym cukry: 2,7 g
- Białko: 14 g
- Sól: 0,09 g