Daktyle to owoce Daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera L.)
Obfitują w zawartość łatwo przyswajalnych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza), która w dojrzałych suszonych daktylach wynosi około 50 - 75 proc.
Dostarczają trochę białka, aminokwasów (w tym tryptofanu hamującego procesy starzenia się komórek).
Mają sporo kwasów organicznych jak np. kwas glutaminowy (zapobiegający owrzodzeniom układu pokarmowego), kwas salicylowy (pomocny w przeziębieniach).
Obfitują w polifenole (zwłaszcza skórka). Najliczniej obecne z tej grupy związków są flawonoidy:
- flawonole (kwercetyna),
- flawony (apigenina, luteolina),
- antocyjany,
- flawanole (taniny - procyjanidyny),
- lignany.
Znajdziemy też w owocach dużo składników mineralnych: potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, siarki, miedzi, selenu, kobaltu oraz witamin, w tym prowitaminy A i witamin z grupy B (szczególnie niacyna, pirydoksyna), wit. C.
Spożywanie daktyli może być przydatne w następujących sytuacjach:
- przy bezsenności (bo mają dużo cukrów, które ułatwiają zasypianie)
- przy niedokrwistości (bo zawierają dużo związków mineralnych)
- przy problemach ze wzrokiem (bo zawierają prowitaminę A)
- w czasie przeziębień (bo występuje w nich pewna ilość kwasu salicylowego)
- w chorobach sercowo-naczyniowych (bo zawierają flawonoidy, kwas salicylowy)
- mogą też zwiększać potencję ze względu na dużą wartość energetyczną.
Regularne spożywanie daktyli przywraca wigor, powstrzymuje procesy starzenia organizmu.