Daktyle 50g
DOMOWASPIZARNIA
Obecnie daktylowce uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Owoce rosnącej w gorącym klimacie palmy daktylowej u nas dostępne są często w postaci suszonej. Są one idealną przekąską między posiłkami albo podczas wysiłku, a także źródłem dających szybki przypływ energii cukrów. Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", ponieważ są bogate w błonnik, witaminy, związki mineralne, a także przeciwutleniacze. Właściwości daktyli: daktyle chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, chronią przed nadciśnieniem tętniczym, zawierają potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, polecane w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Możliwości zastosowania daktyli: jako dodatek do orientalnych potraw, jako substancja słodząca do koktajli i smoothie, doskonale sprawdzają się jako dodatek do wypieków, jako dodatek do musli czy owsianki. Ciekawostki: Na daktyle powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż duża zawartość cukrów prostych, a ich indeks glikemiczny jest bardzo wysoki.