Daim Drage draże czekoladowe
Maślano-migdałowe draże z wnętrzem karmelowym, oblane rozpływającą się w ustach mleczną czekoladą. Daim, w różnych postaciach, mają wielu małych jak i dużych fanów. Można je zjeść od razu lub przystroić nim desery, lody lub torty.
Data ważności: 21.02.2021
Informacje o produkcie:
- Opakowanie: 100g
- Data ważności: 21.02.2021
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna (kj/kcal): 2205/530
- Tłuszcz: 31g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16g
- Węglowodany: 59g
- - w tym cukry: 58,5g
- Błonnik: 1,2g
- Białko: 2,9g
- Sól: 0,83g
Skład produktu:
- Cukier, olej palmowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, migdały (3%), serwatka w proszku, odtłuszczone mleko, sól, emulgator (lecytyna sojowa), aromaty.
Przechowywanie:
- Przechowywać w temperaturze do 20℃.
Jak powstało "Daim"?
Daim został stworzony przez Marabou w Szwecji w latach 50. XX wieku. Marabou pierwotnie chciało wyprodukować wersję batonu"American Heath Co", więc Lars Anderfelt zapytał o licencję na dokładny przepis Heatha. Heath Co. jednak dostał odmowę, dlatego Marabou stworzyło własny przepis, testując go w Sztokholmie w 1952 roku z wielkim sukcesem. Na rynek został wprowadzony pod nazwą "Dajm". W Szwecji i Norwegii 1953r. , w Finlandii w 1963 r. oraz w Danii w 1971 r. W większości krajów w 1990 r. przemianowano go na „Daim”, chociaż nadal sprzedawano go w Wielkiej Brytanii i Irlandii jako Dime . Marka została zakupiona przez amerykańską firmę Kraft Foods w 1993 roku, a obecnie jest własnością Mondelez International.