DABA - GÓRALE PÓŁNOCNEGO KAMERUNU
Afrykańska Gospodarka Tradycyjna Pod Presją Historii i Warunków Ekologicznych
Ryszard VORBRICH
Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Wrocław 1989, Stron 280
Rozdział I EKOLOGICZNE UWARUNKOWANIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
1. Rzeźba terenu.
2. Klimat. Znaczenie zasobów wodnych.
3. Świat roślinny a warunki glebowe.
4. Świat zwierzęcy.
Rozdział II POLITYCZNE i SPOŁECZNO - KULTUROWE PODSTAWY i RAMY SYSTEMU GOSPODARCZEGO
1. Archaiczność i homogeniczność kulturowa grupy a spoistość regionalnego systemu gospodarczego.
A. Procesy etniczne i osadnicze terenów refugialnych a struktura plemienna.
B. Historia i struktura etniczna Daba.
C. Język.
D. Specyfika Daba - Niezależnych.
2. Dane demograficzne.
3. Organizacja społeczna a skala systemu gospodarczego.
A. Rodzaje więzi społecznych.
B. Typy organizacji politycznych a sposoby organizacji przestrzeni.
C. Struktura społeczna.
D. System społeczno - gospodarczy społeczności plemiennej a struktura państwa.
Rozdział III STOSUNKI WŁASNOŚCI JAKO ELEMENT SYSTEMU GOSPODARKI SPOŁECZNOŚCI PLEMIENNEJ
1. Pojęcie własności w społeczeństwie Daba.
2. System prawa gruntowego.
A. Rodzaje praw do ziemi, ich nabycie i utrata.
B. Piramida współwłaścicieli.
C. Układ i oznaczenie gruntów.
D. Tradycyjny system władania ziemią a system prawa państwowego.
Rozdział IV PRODUKCJA
1. Technologia.
A. Rolnictwo.
a. Wiedza agrotechniczna i eksplatacja ziemi.
b. Urządzenia polowe.
c. Rośliny uprawne.
d. Techniki i ketody uprawy.
e. Narzedzia.
f. Siew, zbiór oraz obróbka płodów rolnych.
g. Chów zwierząt.
B. Zbieractwo.
C. Budownictwo, rzemiosło, rybołóstwo.
D. Dudownictwo, rzemiosło i rekodzieło
a. budownictwo.
b. Hutnictwo, kowalstwo i odlewnictwo.
c. Garncarstwo.
d. Pozostałe dziedziny działalności gospodarczej.
2. Praca i jej oraganizacja.
A. Praca.
a. Rytm pracy.
b. Motywy i efektywność pracy.
B. Organizacja pracy.
a. Struktura społeczna a organizacja produkcji.
b. Czynniki warunkujace współdziałanie gospodarcze.
c. Rodzina jako mikrosytem ekonomiczny.
Rozdział V DYSTRYBUCJA i KONSUMPCJA
1. Ekonomiczne i społeczne podstawy wymiany i konsumpcji.
A. Zakres i organizacja maksymalizacji zysku.
B Instrumenty Oceny Działań ekonomicznych.
a. Jednostki miary.
b. Ceny, środki płatnicze, posługiwanie się liczbami.
2. Wymiana.
A. Kategorie dóbr podlegajacych wymianie.
B. Pozarynkowy obieg dóbr i usług.
a. rodział dóbr w obrebie rodziny.
b. Wymiana matrymonialna.
C. Handel.
a. Geneza i rozwój wymiany handlowej.
b. Targi.
c.Handlarze i pośrednicy.
3. Rozmiary i struktura konsumpcji.
A. Model konsumpcji a struktura społeczna.
B. Konsumpcja a powiązania z szerszym systemem społeczno - gospodarczym.
C. Budżet rodziny Daba - wstepna próba oceny.
Wnioski
Bibliografia
Wykaz Skrótów
Wykaz Tabel
Wykaz Map i Rycin
Wykaz Fotografii
Daba - Impact of history and ecology on the African tropical economy
Summary