"CROSNE"
"CHIŃSKI KARCZOCH"
CENA DOTYCZY 2 ŚREDNICH BULW
Przy zakupie każdych 10 , dodatkowy gratis.
SPRZEDAJE BULWY JAKO PRODUKT KOLEKCJONERSKI
Jadalne bulwy tej rośliny, choć smaczne, nie wyglądają zbyt zachęcająco - przypominają rój białych robaków. We Francji czyściec bulwiasty nazywa się "chińskim karczochem". Nieprzypadkowo; to roślina pochodząca z różnych prowincji Chin, choć uprawia się ją w wielu regionach świata. W Polsce czyściec bulwiasty zwany był niegdyś "zatrwianem japońskim". To warzywo korzeniowe, które rośnie podobnie jak ziemniak. Jadalne bulwy przed spożyciem należy starannie oczyścić, wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Czyściec bulwiasty najlepiej smakuje z dodatkiem masła, np. jako dodatek do mięsa. W przeszłości warzywo chętnie marynowano albo konserwowano. Młode i jędrne liście tej rośliny mogą być dodatkiem do wiosennej surówki.
Bulwy zawierają około 3-4% białka, 16-18% oligosacharydów (głównie inuliny). Sadzeniaki sadzi się wczesną wiosną (koniec marca) , wykopuje dopiero w listopadzie. Bulwy raczej żle się przechowują
(maksymalna temp. przechowywania +2, inaczej zmieniają kolor i smak) najlepiej kopać jesienią i na przedwiośniu na bezpośrednie zużycie. Młode rośliny są dość odporne na przymrozki (do -5).
Bulwy (ok. 8cm dlugości, 2cm średnicy):
Strony tematyczne:
http://1000roslin.pl/czysciec-biale-jadalne-korzenie/.