CZYŚCIEC BULWIASTY, CHIŃSKI KARCZOCH, CROSNE - Stachys affinis
CENA DOTYCZY 10 BULW
CENA DOTYCZY 10 BULW
Jadalne bulwy tej rośliny, choć smaczne, nie wyglądają zbyt zachęcająco - przypominają rój białych robaków. We Francji czyściec bulwiasty nazywa się "chińskim karczochem". Nieprzypadkowo, to roślina pochodząca z różnych prowincji Chin, choć uprawia się ją w wielu regionach świata. W Polsce czyściec bulwiasty zwany był niegdyś "zatrwianem japońskim". To warzywo korzeniowe, które rośnie podobnie jak ziemniak. Jadalne bulwy przed spożyciem należy starannie oczyścić, wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Czyściec bulwiasty najlepiej smakuje z dodatkiem masła, np. jako dodatek do mięsa. W przeszłości warzywo chętnie marynowano albo konserwowano. Młode i jędrne liście tej rośliny mogą być dodatkiem do wiosennej surówki.
Bulwy zawierają około 3-4% białka, 16-18% oligosacharydów
(głównie inuliny).
Sadzeniaki sadzi się wczesną wiosną (koniec marca) , wykopuje dopiero w listopadzie. Bulwy raczej źle się przechowują
(maksymalna temp. przechowywania +2, inaczej zmieniają kolor i smak)
, najlepiej kopać jesienią i na przedwiośniu na bezpośrednie zużycie.
Młode rośliny są dość odporne na przymrozki (do -5).
Najlepiej roślina udaje się na glebach z dużą ilością kompostu oraz wilgoci. Jedna roślina potrafi wytworzyć około 200 bulw w sprzyjających warunkach.