Aukcja zawiera gotowe podłoże, które przerośnięte jest grzybnią CZUBAJKI KANI (Marcrolepiota procera). Produkt ten dedykowany jest do amatorskiej uprawy w ogrodzie. Pojemność zestawu to 5l.
Czubajka kania (Marcrolepiota procera) jest wyjątkowo docenianą i wartościową odmianą czubajek. Rośnie w całej Polsce i bywa – w zależności od regionu – nazywana: sową, dropem czy gapą. Jej środowiskiem naturalnym są lasy, łąki, polany, gdzie pojawia się w okresie od lipca do września. Wtedy notuje się jej największy wysyp. Czym się charakteryzuje? Młode owocniki mają kapelusze jajowate, brązowawe. U starszych owocników są one płasko rozpostarte i mają charakterystyczny garbek na samym szczycie. Powierzchnia kapelusza jest sucha, popękana, pokryta odstającymi łuskami, za wyjątkiem garbka, który jest gładki i ciemnobrązowy. Blaszki Kani są gęste, białe, kremowe, zaś u starszych owocników mogą mieć barwę rdzawo brązową. Trzon jest długi i smukły. Ma barwę jasnobrunatną. Pierścień na trzonie jest wolny, co oznacza, że można go przesuwać. W kuchni idealnie nadaje się do smażenia oraz do suszenia.
Szczegóły uprawy:
- uprawę można zakładać od marca do późnej jesieni
- idealne miejsce do założenia uprawy to zacienione miejsce w ogrodzie nieopodal drzew i krzewów (zbliżone do naturalnego środowiska występowania Kani)
- wykop niewielki dołek, do którego wsypiesz podłoże z grzybnią
- zasyp je ziemią bogatą w krzemiany oraz wapń. Warstwa ziemi powinna mieć ok.3 cm
- co jakiś czas podlewaj miejsce uprawy nieznaczną ilością wody. PAMIĘTAJ o tym zwłaszcza, gdy przez tydzień nie pojawiły się żadne opady atmosferyczne
- grzyby rosną od lipca do października, dlatego może okazać się, iż pierwsze grzyby pojawią się dopiero w następnym roku
- czas trwania zbiorów rozkłada się na kilka sezonów
Do każdego zestawu dołączamy szczegółową instrukcję uprawy.
Kapelusz Kani ma łagodny, orzechowy smak. Grzyba najczęściej przyrządza się panierując kapelusz i smażąc na maśle. to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Zawiera wiele cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych, takich jak witaminy A, D, C, B1, B2, E, PP żelazo, potas, mangan, fosfor i liczne sole mineralne.