CZOSNEK SŁONIOWY / WIELKOGŁÓWKOWY
CENA DOTYCZY JEDNEGO -1x ZĄBKA CZOSNKU O MASIE 40-50 GRAM
Przy zakupie każdych 10 sztuk dodatkowa 1 GRATIS !!!!!!
Ząbki są wstępnie wysuszone pozbawione zbędnej łuski i łodygi które tylko zwiększają masę całych główek.
Masz pewność że otrzymasz to co na zdjęciu czyste ładne ząbki. Nie płacisz za zbędną łodygę i łuskę które tylko sztucznie wieszają masę.
W główkach ząbki mogą być różnej wielkości. U mnie otrzymujesz dokładnie takie jakie sam wybierzesz na aukcjach.
CENA DOTYCZY JEDNEGO -1x
ZĄBKA CZOSNKU O MASIE 40-50 GRAM
Na zdjęciu pokazowe 10 sztuk i uśredniona waga całości
Od kilku lat w Stanach Zjednoczonych zwiększa się areał uprawy warzywa znanego tam pod nazwą elephant lub greatheaded garlic, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy czosnek słoniowy lub wielkogłówkowy. Jadalną jego częścią są główki, wyglądem zbliżone do zwykłego czosnku, ale kilkakrotnie większe (pojedyncze mogą ważyć do 0,5 kg i mieć wielkość grejpfruta) i podzielone na mniejszą liczbę ząbków (4 lub 5, każdy wielkości główki zwykłego czosnku).
Inny jest też smak i aromat — czosnek wielkogłówkowy jest delikatniejszy i pachnie mniej intensywnie. Z tego powodu amerykańskie reklamy nazywają go "czosnkiem dla tych, którzy czosnku nie lubią". Bywa zazwyczaj używany nie jako przyprawa, ale składnik sałatek, surówek, a nawet dodatek do kanapek. Restauracje serwują go też w całości — po uprażeniu w piecu lub na grillu.
Jeszcze kilka lat temu czosnek słoniowy był zapomnianym warzywem amatorskim, uprawianym głównie w ogrodach przydomowych. Obecnie — ze względu na popularność wykreowaną przez media — powstają plantacje towarowe.
Według botaników, czosnek olbrzymi nie jest czosnkiem, ale bliskim krewnym pora (dla obydwu gatunków podawana jest ta sama nazwa łacińska — Allium porrum).
Czosnek słoniowy najlepiej rośnie w bogatej, głęboko uprawianej i dobrze przepuszczalnej glebie, na stanowiskach słonecznych. Wysadzanie ząbków przeprowadza się w marcu bądź wrześniu. Po kilku miesiącach cebule są gotowe do zbioru. Najlepiej przeprowadzić go w momencie żółknięcia liści i zasychania kwiatów. Wykopuje się wówczas całe rośliny i wiesza cebule z częścią łodyg w zacienionym miejscu. Można je w ten sposób przechowywać do 8-10 miesięcy.
Czosnek słoniowy charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem. Jego ząbki są duże, łatwo się obierają i nadają się do spożycia na surowo. Młode pokrojone liście mogą być użyte do sałatek lub do dekorowania potraw. Są bogate w witaminy A, C i E oraz w składniki mineralne. Czosnek może być również wykorzystywany, jako roślina ozdobna.
W moim ogrodzie czosnek ten sadzę we wrześniu - październiku, podobnie jak zwykły czosnek. Wierzchołek ząbka powinien być przykryty cienką warstwą ziemi.
Czosnek ten wytwarza tgzw. bulwki przybyszowe widoczne na zdjęciach (narośla na główkach). Można je również używać jako materiału siewnego lecz dopiero po paru latach osiągnie rozmiar właściwego macierzystego czosnku.