UWAGA URLOP !!!
Z powodu kilku dni urlopu zakupy dokonane od 12 września od godziny 12 do 16 września będą wysłane w poniedziałek 19 września. Za utrudnienia PRZEPRASZAM.
Witam w kolejnym "czosnkowym" sezonie. Oferuję do sprzedania czosnek naturalny bez żadnych oprysków i uprawiany na oborniku z dodatkiem zrobionych przez siebie roślinnych nawozów. Czosnek ten charakteryzuje się znakomitym aromatem i niespotykanym smakiem.
Nieuczciwi importerzy czosnku zalewają nasz kraj chińskim czosnkiem wmawiając klientom, że to Polski czosnek, ale różnice widać gołym okiem. Krajowy czosnek ma delikatnie ciemniejszą barwę ( w przypadku harnasia fioletową ) i o wiele więcej walorów odżywczych jak i smakowych, nie daj się nabrać i nie kupuj w marketach czy na przysłowiowym targu gdzie handlarze sprzedają zagraniczny czosnek ( który w zakupie jest zdecydowanie tańszy ) wmawiając że to polski i często nie mają pojęcia skąd pochodzi nabyty przez nich czosnek. Dietetycy i naukowcy ostrzegają: może Chiński czy Hiszpański wygląda lepiej ma jaśniejszą barwę i jest zdecydowanie większy a wygląd przyciąga oko kupującego ? Ale wygląd to nie wszystko !!! Liczy się jego zdrowotność i pozytywne aspekty dla zdrowia, które niesie jego spożywanie.
Na tej aukcji oferuję czosnek odmiany szerokolistny, który charakteryzuje się kremową łuską zewnętrzną i purpurową łuskę okrywającą ząbki. Jest to czosnek zimowy, który sadzi się od października do początku grudnia. Jest to odmiana późna, która dojrzewa w 2 połowie lipca. Szerokolistny, jeśli warunki pogodowe mu sprzyjają, rośnie bardzo duży, główki osiągają nawet do 150g. Ma intensywny aromat i umiarkowanie ostry smak. Nadaje się idealnie do kiszenia ogórków, do kiełbasy itp,do sosów, do różnego rodzaju eliksirów na odporność i na przeziębienie i ogólnie do każdej potrawy. Jest to odmiana, która przechowuje się bardzo długo, bez problemu wytrzymuje do wiosny następnego roku po zbiorze.
Na tej aukcji oferuję 1 kg czosnku o średnicy od 5 do 6 cm, na który wchodzi od 18 do 25 główek. Oferowany przeze mnie czosnek jest wolny od chorób i idealnie nadaje się do sadzenia.
Na innych aukcjach oferuję inne polskie odmiany czosnku.
Kilka faktów o czosnku, dlaczego jego spożywanie jest tak korzystne dla naszego zdrowia.
Dlaczego czosnek cieszy się nieustannie powodzeniem? Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci. Na szczęście jako alternatywę mamy wiele bezwonnych preparatów zawierających czysty czosnek liofilizowany lub w postaci maceratu olejowego, a także wiele preparatów, w których czosnek jest jednym z głównych składników.
Czosnek pomaga zwalczyć infekcję
Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien na stałe zagościć w naszym menu. Podobnie podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe.
Czosnek chroni przed zawałem i udarem
Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Ale to nie wszystko – działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zaś zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.
Czosnek niszczy pasożyty jelit
Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. W przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem.
Czosnek obniża ciśnienie krwi
Czosnek nie tylko działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, ale jeszcze hamuje enzym ACE, zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Prowadzone w wielu ośrodkach naukowych badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał.
Czosnek działa antynowotworowo
Czosnek niszczy tak odporne na działanie rozmaitych substancji bakterie, jak bytujące w żołądku Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. To również zasługa dużej ilości i różnorodności silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują procesy karcinogenezy, ale też pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. W rezultacie – czego dowiodły badania – regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.