Liofilizowany czosnek niedźwiedzi z uprawy ekologicznej można wykorzystać w formie przyprawy jako dodatek do dań, np. zup, sosów, sałatek, marynat, MASŁA ziołowego czy twarożku.
Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten likwiduje większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych, dzięki czemu surowiec może być bezpiecznie przechowywany przez długi okres czasu. Produkty liofilizowane zachowują w 90 % swój naturalny kształt, barwę i aromat. Dzięki możliwości przeprowadzenia procesu w niskich temperaturach, surowiec przygotowany metodą liofilizacji nie traci cennych witamin i i olejków eterycznych.
SKŁADNIKI 100 % czosnek niedźwiedzi* liofilizowany (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB UŻYCIA Preferowaną ilość dodać do potrawy lub mieszanki przyprawowej. Dla uzyskania intensywniejszego aromatu, surowiec można uprzednio rozdrobnić.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i zacienionym miejscu.