CZOSNEK OZIMY POLSKI ODMIANA ORNAK 0,25KG
Odmiana średniopóźna. Łuska okrywająca główkę biała, łuska okrywająca ząbki biała z fioletowymi żyłkami. Odmiana Ornak polecana do bezpośredniego spożycia oraz dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego. Jest to odmiana strzałkująca, czyli wybija w pędy kwiatostanowe – co widać po przekrojeniu główki wszerz.
Masa główki: 60-100 g
Ilość ząbków w główce: 4 - 8
Sadzenie 1kg/10m2
Plon ogólny 7-10 t/ha
Do sadzenia jesienią i wczesną wiosną.
Ornak sadzimy od połowy października do początku listopada, w ilości 1,5 t ząbków na 1 ha i rozstawie 15-20 x 5 cm. Czosnek ten preferuje dobrą, zasobną w składniki pokarmowe i próchnicę, przewiewną glebę o odczynie zbliżonym do obojętnego, pH=6,8-7,0.
Plon zbieramy na przełomie czerwca i lipca, kiedy ok. 40% liści zacznie brązowieć i zasychać. Nie spóźniajmy się ze zbiorem, gdyż dłuższe opóźnienie pozwala główkom rozsypywać się w ziemi na pojedyncze ząbki, które prędko puszczą korzenie. Jeśli zbierzemy takie, ukorzenione już ząbki, możemy spodziewać się ich szybkiego gnicia i psucia.
Odmiana Ornak cechuje się ostrym, ale nie palącym smakiem, posiada doskonały aromat, przez co staje się wyśmienitym dodatkiem do potraw w naszej kuchni. Polecany jest nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale także dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego. A skusić powinien jeszcze jedną cechą – posiada długą przydatność do spożycia!
250g = 4-5 główek / 20-40 ząbków