Czarny Czosnek został wytworzony z główek świeżego czosnku poddanych procesowi fermentacji w odpowiednio dobranej temperaturze i wilgotności. Po upływie półtora miesiąca ząbki uzyskały czarny kolor, unikatowy balsamiczny smak i miękka konsystencję.
Czarny czosnek ma aż 10-krotnie więcej właściwości leczniczych niż czosnek biały. Zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia.
Jest źródłem błonnika, tiaminy, żelaza i cynku, jednocześnie zawiera wysoką zawartość niacyny, potasu i fosforu. Niacyna pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (przy regularnym spożywaniu po około pół główki czosnku dziennie)
Główne korzyści płynące ze spożywania Czarnego Czosnku to:
- wzmacnianie odporności, wspomaganie układ immunologiczny;
- spowalnianie procesów starzenia;
- wspomaganie układ sercowo-naczyniowy;
- ochrona komórek wątroby i zapobieganie zapaleniom błony śluzowe żołądka;
- poprawa zdolności poznawczych np. u chorych na Alzheimera;
- zapobieganie nowotworom oraz wspomaganie procesu leczenia chorych na nowotwory (głównie raka prostaty i przełyku);
- potencjalnie uznaje się jego działanie przeciwzapalne i hamujące reakcje alergiczne.
Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Główne korzyści płynące ze spożywania Czarnego Czosnku to:
- wzmacnianie odporności, wspomaganie układ immunologiczny;
- spowalnianie procesów starzenia;
- wspomaganie układ sercowo-naczyniowy;
- ochrona komórek wątroby i zapobieganie zapaleniom błony śluzowe żołądka;
- poprawa zdolności poznawczych np. u chorych na Alzheimera;
- zapobieganie nowotworom oraz wspomaganie procesu leczenia chorych na nowotwory (głównie raka prostaty i przełyku);
- potencjalnie uznaje się jego działanie przeciwzapalne i hamujące reakcje alergiczne.
Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Czarny czosnek ma unikatowy balsamiczny smak i miękką konsystencję przez co bez problemu można go rozsmarowywać. Smakuje doskonale sam w sobie bez żadnych dodatków ale również śmiało można go wkomponować w codzienny jadłospis. Idealny do kanapek, makaronów, sosów, przy produkcji wędlin, pasztetów czy również jako składnik marynowania mięs na grilla. Posiada szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej czy koreańskiej.
Instrukcja obsługi :)
Produkt przeznaczony dla osób powyżej 3 roku życia. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Energia 854kj/201 kcal, węglowodany 37g, w tym cukry 15g, błonnik 4,6g, białko 11g, sól 0,05g, tiamina 0,21 mg, niacyna 8,1 mg, potas 811 mg, fosfor 300 mg, żelazo 3,2g, cynk 1,5 mg. Zawiera znikome ilości tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych.