Czarny Czosnek został wytworzony z główek świeżego czosnku poddanych procesowi fermentacji w odpowiednio dobranej temperaturze i wilgotności. Po upływie półtora miesiąca ząbki uzyskały czarny kolor, unikatowy balsamiczny smak i miękka konsystencję.
Czarny czosnek ma aż 10-krotnie więcej właściwości leczniczych niż czosnek biały. Zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia.
Jest źródłem błonnika, tiaminy, żelaza i cynku, jednocześnie zawiera wysoką zawartość niacyny, potasu i fosforu. Niacyna pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (przy regularnym spożywaniu po około pół główki czosnku dziennie)
Główne korzyści płynące ze spożywania Czarnego Czosnku to:- wzmacnianie odporności, wspomaganie układ immunologiczny;- spowalnianie procesów starzenia;- wspomaganie układ sercowo-naczyniowy;- ochrona komórek wątroby i zapobieganie zapaleniom błony śluzowe żołądka;- poprawa zdolności poznawczych np. u chorych na Alzheimera;- zapobieganie nowotworom oraz wspomaganie procesu leczenia chorych na nowotwory (głównie raka prostaty i przełyku);- potencjalnie uznaje się jego działanie przeciwzapalne i hamujące reakcje alergiczne.
Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Czarny czosnek ma unikatowy balsamiczny smak i miękką konsystencję przez co bez problemu można go rozsmarowywać. Smakuje doskonale sam w sobie bez żadnych dodatków ale również śmiało można go wkomponować w codzienny jadłospis. Idealny do kanapek, makaronów, sosów, przy produkcji wędlin, pasztetów czy również jako składnik marynowania mięs na grilla. Posiada szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej czy koreańskiej.