Czosnek czarny
Unikatowy słodki i balsamiczny smak, miękka konsystencja.
Czosnek czarny został wytworzony z głowek świeżego czosnku poddanych fermentacji w odpowiednio dobranej temperaturze i wilgotności. Po upływie półtora miesiaca ząbki uzyskały czarny kolor, unikatowy balsamiczny smak i miękką konsystencję.
Czarny czosnek nie jest ostry ani w smaku ani w zapachu – jego unikatowy słodki, balsamiczny smak, zmieszany z lekką nutą lukrecji, przypomina smak „umami” (jeden z pięciu podstawowych smaków na Dalekim Wschodzie), co w Japonii oznacza "przyjemny pikantny smak". Jako składnik kulinarny czarny czosnek może być stosowany na wiele sposobów, tak jak normalny czosnek - dodawany do potraw pogłębia i dopełnia ich smak. Jego miękka konsystencja sprawia również, że jest pyszną przekąską samą w sobie.
Wysoka zawartość niacyny, potasu i fosforu.
Niacyna pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.*
*Przy regularnym spożyciu po około pół główki czosnku dziennie.
Źródło błonnika, tiaminy, żelaza i cynku.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Energia: 853 kJ/201 kcal
Węglowodany: 37 g
w tym cukry: 15 g
Błonnik: 4,6 g
Białko: 11 g
Sól: 0,05 g
Tiamina: 0,21 mg (19% RWS)
Niacyna: 8,1 mg (51% RWS)
Potas: 811 mg (43% RWS)
Fosfor: 300 mg (41% RWS)
Żelazo: 3,2 g (23% RWS)
Cynk: 1,5 mg (15% RWS)
Zawiera znikome ilości tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
RWS - referencyjne wartości spożycia
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu.