Kliknij i powiększ zdjęcia
Komponenty:
Zestaw herbat czerwonych pu-erh 350g
W zestawie :
- Pu-erh 100% (50g)
Skład: 100% czerwona herbata pu-erh.
- Pu-erh grejpfrutowa (100g)
Skład: pu erh, ćwiartki grejpfruita skórka cytrynowa, aromat.
- Pu-erh rubinowa (100g)
Skład: pu erh, owoc żurawiny, porzeczka, malina, aromat.
- Pu-erh wiśniowo-rumowa (100g)
Skład: pu erh, wiśnie kandyzowane, aromat.
Właściwości:
Dzięki herbacie pu-erh możemy pomóc sobie w kuracji odchudzającej, bądź unormowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Efekty zauważalne przy regularnym piciu 6-9 filiżanek po 30 dniach. Zdecydowanie unormowany staje się poziom złego cholesterolu oraz dodatkowo uzyskamy efekt w postaci utraty wagi. Czerwona herbata jest świetnym i dodatkowo naturalnym wspomaganiem podczas odchudzania. Oczyści nasz organizm ze zbędnych toksyn oraz przyspieszy metabolizm.
Ważna uwaga:
Herbaty czerwonej nie należy słodzić ponieważ traci ona wtedy większość swoich dobroczynnych właściwości. Dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty bez cukru polecamy słodzik Stewia dostępny na pozostałych aukcjach
Czerwona herbata podwójnie fermentowana. Szczególnym uznaniem wśród herbat czerwonych cieszy się chińska Pu Erh. Należy ona do najpopularniejszych herbat stosowanych w odchudzaniu. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Posiada również właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn. Ponadto Pu Erh działa pozytywnie na wątrobę i łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Nazwa wzięta została od regionu Pu'er niedaleko prowincji Yunnan w Chinach. Herbata Pu Erh powstaje tradycyjnie z liści wiekowych, dzikich drzew herbacianych zwanych Qingmao, rosnących w południowej części kraju. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji - podczas niej dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, które zapoczątkowują dojrzewanie herbaty. Herbatę Pu Erh określa mianem „żywa” ponieważ w trakcie jej przetwarzania rozwijają się kultury drożdży, które w cieplejszych okresach umożliwiają dalsze utlenianie herbaty nadając jej specyficzny, ziemisty smak i cenne, zdrowotne właściwości. Chociaż znana jest od dawna, to dopiero w latach 70 ubiegłego wieku naukowcy udowodnili, że herbata Pu Erh wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe.
Gotowy napar suszu bez żadnych dodatków w postaci np owoców posiada mocną, czerwonobrązową barwę i nabiera charakterystycznego, korzenno-ziemistego zapachu i posmaku.