Nowość
Od niedawna na polskim rynku Firma Mushroom Seeds (УкрМицелий)!
O firmie
Mushroom Seeds - polskie przedstawicielstwo oficjalnego ukraińskiego producenta “УкрМицелий” wysokiej jakości grzybni, firmy z unikalną naukową przeszłością. To przedsiębiorstwo wiąże swoje pochodzenie z mikologicznym laboratorium przy Instytucie Botaniki UAN.
Od rozpadu ZSSR aż do dzisiaj trwa proces doskonalenia hodowli grzybów. Wszystko to co pomogło nam nie tylko przetrwać w burzliwych czasach, ale również przekształcić się w spółkę, która osiąga sukcesy na rynku.
Od listopada 2005 roku Mushroom Seeds sprzedaje w hurcie i w detalu materiał siewny grzybów własnej produkcji w szerokim asortymencie. Naszymi klientami są duże rolnictwa zajmujące się hodowlą grzybów i zwykli grzybiarze-amatorzy, uprawiający grzyby na własnych podwórkach. Agregat uprawno-siewny grzybni jest dostarczany na terenie całego kraju, a także za granicę.
Gwarantujemy jakość naszej grzybni. Przechodzi ona przez fazę dokładnej weryfikacji, każda nowa partia grzybni jest testowana przez naszych specjalistów, ponieważ chcemy żeby nasi klienci zbierali obfite plony i pozostali z nami przez długie lata.
Na stanie mamy wszystkie rodzaje grzybni! Jeśli w sklepie nie ma grzybni która ciebie interesuje, skontaktuj się z nami.
Jesteś z nami — zawsze z grzybami!
Cena grzybni na rynku w Polsce za 10 gram wynosi około 26 zł. Za to nasza firma oferuje konkurencyjną cenę 2 zł za 10 gram! Jesteśmy producentem i sprzedajemy bez pośredników. Sprzedajemy grzybnie w 100 g opakowaniach, jest to minimalna ilość która pozwala na dobre plony. Warto zaznaczyć że 10 gramowe opakowanie zawiera tak mało grzybni że prawdobodobieństwo wyrośnięcia grzybów jest równe 0. Wysyłamy nasz produkt od razu z laboratorium, który jest sprawdzany przez naszych specjalistów pod względem jakości i pakowany jest w odpowiednich warunkach.
1 opakowanie = 100 g – 20 zł
Minimalna wartość zamówienia to 5 opakowań po 100 g = 500 g! Dostawa do 2 tygodni.
500 g – 100 zł !
Opis
Czernidłak kołpakowaty (łac. Coprinus comatus)
Należący do rodziny pieczarkowatych.
W średniowieczu grzyb ten był używany do produkcji atramentu.
W ostatnich latach w wielu krajach europejskich zaczęły być uprawiane w przemysłowych ilościach, jednak u nas ten wspaniały grzyb jest mało popularny.
Rośnie w małych grupach, na łąkach, w parkach, ogrodach, rzadziej w lasach, na żyznej, bogatej w próchnicę glebie. Często można go spotkać w mieście: na trawnikach i rabatkach.
Czernidłaka można spożywać tylko młode okazy, kiedy kolor u grzyba jest biały lub lekko różowy, bez oznak czernienia.
Wygląd grzyba jest bardzo specyficzny, więc trudno pomylić go z innym grzybem (największe podobieństwo wykazuje czernidłak pospolity).
Zwykle wysokość kapelusza wynosi od 5 do 10 centymetrów, ale spotyka się, dosyć rzadko, przypadki po 50 centymetrów. Kapelusz u młodych okazów cylindryczny, a później dzwonkowaty. Powierzchnia kapelusza jest pokryta łuskami. Blaszki młodych grzybów są białe z różowym brzegiem, w miarę dojrzewania grzyba stają się różowe, brązowieją, wreszcie, czernieją i rozpływają się w czarną ciecz razem z kapeluszem. W przeciwieństwie do innych grzybów zarodniki nie są przenoszone przez wiatr, a przez owady. Trzon cylindryczny, korzeniasty, jedwabiście biały, na słupku znajduje się pierścień.
W żywności używa się tylko białych kapeluszy grzybów, trzony przez wzgląd na swoją włóknistą strukturę nie są używane. Smak jest bardzo delikatny. Przygotowuje się z niego zupy, ciemne sosy. Nie powinno się go łączyć z czosnkiem i intensywnymi przyprawami, ze względu na jego subtelny smak.
Nie jest trudny do wyhodowania w warunkach domowych, wystarczy się zaopatrzyć w dobrej jakości grzybnie!
Grzybnia grzybów leśnych jest w dwóch rodzajach:
- Grzybnia żywa, świeża, podstawowa w ziarnach w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkoścć 8х12х3cm i waga 120-150 g (w zależności od wilgotności powietrza; grzybnia zyskuje i traci wilgotność). Okres przechowywania to 6 miesięcy, w temperaturze +2 do +6°C lub 1 miesiąc w temperaturze +23°c, pamiętając żeby nie przechowywać jej na słońcu. Wytrzymuje przez 10-14 dni w wyższej temperaturze, jeśli opakowanie jest szczelnie zamknięte.
- Grzybnia biologicznie suszona podstawowa w ziarnach, 100g w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkość 8х12х3cm. Okres przechowywania — nieograniczony.
INSTRUKCJA UPRAWY
1 opakowanie grzybni czernidłaka, przeznaczona do wysiania na powierzchni 2,5-3m2.
Na terenach otwartych, pieczarki rosną w zacienionych miejscach, w półcieniu pod drzewami, krzewami, pod krzaczkami malin, truskawek, od zacienionej strony budynków i ogrodzeń.
Glebę należy spulchnić. Przy tym innych roślin, korzeni traw (jeśli nie wypływają niekorzystnie na inne rośliny) nie trzeba usuwać. Na spulchnionej powierzchni posiać grzybnie. Następnie równomiernie na 12-15cm rozsypać kompost.
Owocowanie grzybni zacznie się za 2-2,5 miesiące. Do tego czasu nie pojawiają się widoczne zmian na powierzchni gleby. Owocowanie trwa w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Przez cały ten okres można sadzić pieczarki, ale najlepiej jest to zrobić od początku września do początku grudnia i od końca lutego do połowy maja. Wtedy plony pieczarki będą najwyższe z 1 m2 do 12 kg grzybów na miesiąc.
Zbierając grzyby najlepiej je wyrywać, nie są wycinać, wtedy pozostałe owocniki mogą gnić i przyciągać owady. Wyrywając grzyby nie naruszamy grzybni. Po zbiorze przez 1,5–2 tygodnie grzyby ponownie wzrastają.
Na zimę plantacji nie trzeba ocieplać. Owocniki nie umierają nawet w bardzo niskich temperaturach, ich rozwój po prostu się zatrzymuje. Na wiosnę widać ich "przebudzenie" w postaci obfitego zbioru.
Raz w roku, bezpośrednio na wierzch grzybni rozsypać warstwę 7-10 cm kompostu i/ lub suchych pozostałości roślin jako nawozu. Najlepiej robić to późną jesienią, kiedy grzyby przestają owocować.
Grzybnia będzie wydawać plony od 4 do 6 lat, z każdym rokiem nieznacznie rośnie i zwiększa swoją powierzchnię.
Żeby uprawiać pieczarki cały rok warto wybrać jakiekolwiek zacienione pomieszczenie – wiaty, garaże, piwnice, balkony, strychy itp. Zalety uprawy pieczarek w zamkniętych pomieszczeniach – możliwość otrzymywać świeżych grzybów przez cały rok.
Grzyby można uprawiać w szufladach, w torbach z polietylenu, itp. Na dno rozsypać spulchnioną ziemię, warstwa 10-12 cm, rozsypujemy grzybnie, a następnie przysypujemy 7-10 cm kompostu/próchnicy. Pierwsze grzyby pojawiają się po około 1,5 miesiąca. W przeciwieństwie do terenów otwartych, ta grzybnia będzie owocować 4-5 razy, z każdej fali coraz mniej i mniej obficie. Podlewać, ale nie obficie. Umieścić obok szuflady pojemnik z wodą, która stopniowo będzie parować. Jeśli to nie wystarczy, podlewać konewką lub spryskać wodą.
Temperaturę w pomieszczeniu zaleca się, aby utrzymać w przedziale 14-26°C. Grzyby będą rosnąć i przy niższych temperaturach, ale wolniej. Oświetlenie nie jest wymagane, ale i nie szkodzi. Konieczne jest dokładne wyczyszczenie pomieszczenia w którym będą hodowane grzyby!
Plony do 12 kg grzybów z 1 m2 za cały okres owocowania.