Czereśnia karłowa
Prunus avium 'Napoleon'
Drzewo o silnym wzroście i koronie jajowatej. Jej owoce rosną duże lub bardzo duże, do 8,5g, w sercowatym, wydłużonym, kształcie. Ich skórka jest koloru bladoróżowego, pokryta wiśniowo- czerwonym rumieńcem. Miąższ o barwie bladożółtej, jest soczysty, słodko- winny, bardzo smaczny. Dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: biała/ lekko różowa
Barwa liści: zielone
Okres kwitnienia: kwiecień
Okres owocowania: lipiec-sierpień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: żyzna, wilgotna gleba
Wysokość: ok. 2-3m
Uprawa czereśni
-ziemię na wybranym stanowisku można wzbogacić węglanem wapnia, gdyż rośliny te mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń
-uprawa najlepiej udaje się na podłożach żyznych, przewiewnych i niekwaśnych, o pH równym 6,8-7,1
-młode okazy wymagają większych dawek azotu, a ponadto często cierpią na niedobory magnezu
-podołoże wokół drzewek należy często spulchniać i odchwaszczać aby uzyskać szybki wzrost docelowy
Dedykowane środki ochrony dla czereśni
- przeciwko nasionnicy- Decis 2.5 EC
-mszyca Mospilan 20 SP
- wzmocnienie i zapobieganie chorobą grzybowym- Miedzian 50 WP
*Podstawowym terminem cięcia drzew owocowych jest okres spoczynku.
*Sadzonkę nierozgałęzioną (jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią (tniemy około pół cm na pąkiem skierowanym na zewnątrz).
*Jeżeli sadzone drzewko ma już kilka pędów (jest rozgałęzione), skracamy przewodnik o połowę, pozostawiamy tylko pędy znajdujące od wysokość około 50 cm od ziemi i skracamy je o około 1/3 długości.
**Uformowane, starsze drzewa przycinamy latem (podobnie jak inne gatunki pestkowe), po zbiorze owoców (lipiec/sierpień). Celem letniego cięcia czereśni jest przede wszystkim przerzedzenie korony i jej obniżenie, a także usunięcie nadmiaru gałęzi krzyżujących się. Aby obniżyć koronę starszych drzew i ich wysokość do pożądanych 3-4 m, należy usunąć wierzchołek korony – pozwoli to łatwiej zbierać owoce w kolejnym sezonie.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.