Czereśnia karłowa
Prunus avium 'Bladoróżowa'
Jest to odmiana deserowa o wysokiej plenności, odporna na mrozy. Drzewo plonuje obficie, rodząc duże owoce, które przybierają kształt wydłużonego serca. Skórka kremowa pokryta bladoróżowym rumieńcem. Miąższ jest kremowy, miękki, słodki, dobrze odchodzący od pestki, bardzo smaczny. Zbiór owoców następuje w końcu drugiego lub na początku trzeciego tygodnia dojrzewania czereśni.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: biała/ lekko różowa
Barwa liści: zielone
Okres kwitnienia: kwiecień
Okres owocowania: czerwiec
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: żyzna, wilgotna gleba
Wysokość: ok. 2-3m
Uprawa czereśni
-ziemię na wybranym stanowisku można wzbogacić węglanem wapnia, gdyż rośliny te mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń
-uprawa najlepiej udaje się na podłożach żyznych, przewiewnych i niekwaśnych, o pH równym 6,8-7,1
-młode okazy wymagają większych dawek azotu, a ponadto często cierpią na niedobory magnezu
-podołoże wokół drzewek należy często spulchniać i odchwaszczać aby uzyskać szybki wzrost docelowy
Dedykowane środki ochrony dla czereśni
- przeciwko nasionnicy- Decis 2.5 EC
-mszyca Mospilan 20 SP
- wzmocnienie i zapobieganie chorobą grzybowym- Miedzian 50 WP
Czereśnia
*Podstawowym terminem cięcia drzew owocowych jest okres spoczynku.
*Sadzonkę nierozgałęzioną (jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią (tniemy około pół cm na pąkiem skierowanym na zewnątrz).
*Jeżeli sadzone drzewko ma już kilka pędów (jest rozgałęzione), skracamy przewodnik o połowę, pozostawiamy tylko pędy znajdujące od wysokość około 50 cm od ziemi i skracamy je o około 1/3 długości.
**Uformowane, starsze drzewa przycinamy latem (podobnie jak inne gatunki pestkowe), po zbiorze owoców (lipiec/sierpień). Celem letniego cięcia czereśni jest przede wszystkim przerzedzenie korony i jej obniżenie, a także usunięcie nadmiaru gałęzi krzyżujących się. Aby obniżyć koronę starszych drzew i ich wysokość do pożądanych 3-4 m, należy usunąć wierzchołek korony – pozwoli to łatwiej zbierać owoce w kolejnym sezonie.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.