Niewiele jest produktów spożywczych które mają tak bogatą i interesującą historię jak czekolada.
Do najważniejszych walorów jakim jest intensywny zapach oryginalnej czekolady, pragniemy zaoferować Państwu dodatkowo wyszukany smak, który zaspokoi najbardziej wymagającego konesera prawdziwej czekolady.
Na tej aukcji oferujemy fantastyczną i przepyszną czekoladę z oliwkami.
Czekoladowa tabliczka zrobiona jest z najwyższą starannością z oryginalnej belgijskiej gorzkiej czekolady.
Jest to idealny prezent na każdą okazję !!!
Nasze wyroby produkowane są z czekolady
"Belcolade". Nie zawierają sztucznych
barwików i konserwantów.
ZOBACZ FILM O NASZEJ CZEKOLADZIE
Waga 120 g.
.
Latem, w upalne dni, przesyłkę zabezpieczamy chłodziwem. Zapraszamy do zakupów.
KOD PRODUKTU : 0715
Trudno znaleźć osobę która nie lubiłaby czekolady. Jest uwielbiana za wspaniały smak i intensywny zapach.
Już od dawna wiadomo że czekolada poprawia nastój i dodaje wigoru.
Aby zrozumieć dlaczego czekolada tak mocno pobudza naszą wyobraźnię, powinniśmy odbyć krótką podróż w czasie.
Do Europy jako pierwszy sprowadził czekoladę Krzysztof Kolumb, jednakże uwagę na jej szczególne właściwości zwrócił dopiero Ferdynad Cortez. Początkowo Europejczycy uważali napój z ziaren kakaowca jako obrzydliwy, jednak po tym jak hiszpańscy mnisi opracowali nową recepturę dodając cukier, cynamon, anyż oraz ciepłą wodę, docenili jego walory smakowe. Czekolada stała się przepysznym, aromatycznym smakołykiem.
W roku 1580 otworzono w Hiszpanii pierwszą fabrykę czekolady. Dzięki temu czekolada zaczęła zyskiwać coraz bardziej na popularności. W wielu krajach europejskich powstawały nowe plantacje, przetwórnie i czekoladowe szlaki handlowe.
Pod koniec XVII wieku na dworze francuskim pojawiły się pierwsze czekoladowe praliny, zawdzięczające swoja nazwę kucharzowi o nazwisku Pralin, który jako pierwszy przyrządził ten smakołyk.
Kolejnym przełomem w produkcji było oddzielenie przez duńskiego chemika masła kakaowego od reszty masy dzięki czemu uzyskał produkt sypki, odtłuszczony, łatwo rozpuszczalny w mleku. Następnym krokiem było wyprodukowanie suchej tabliczki czekolady. Pół wieku później Szwajcar Henri Nestle poprzez pomieszanie kakao z mlekiem w proszku otrzymał znaną i lubianą po dziś dzień mleczną czekoladę.