Ręcznie robiona czekolada mleczna
- Słodka ale bez dodatku cukru
- Naturalny skład
- Piękny wygląd, idealna na prezent
- Produkt Polski
- EKO opakowanie
- Gwarancja najniższej ceny
O czekoladzie
Manufaktura ręcznie wytwarzanych czekolad Chocolu należy do znanej lubelskiej firmy Cukiernia Staropolska.
Łączenie tradycyjnych, rodzinnych receptur z nowoczesną technologią to specjalność Cukierni Staropolskiej, która działa w Lublinie od 1997 r. Bogata oferta wyrobów tworzonych z pasją i miłością do tradycji została właśnie poszerzona o oryginalne, ręcznie robione czekolady.
Ręcznie robione czekolady charakteryzują się wyjątkową delikatnością, idealną konsystencją i znakomitym wykończeniem oraz finezją smaków. Niezastąpiona precyzja ludzkich rąk, cierpliwość i czas potrafią wydobyć z czekolady najbardziej wyjątkowe i niepowtarzalne walory smakowe. Efekt całego procesu można poczuć w każdym kawałku czekolady.
Proces wytwarzania
Proces tworzenia czekolady składa się z kilku etapów, ale najważniejsze z nich to odpowiedni dobór wysokiej jakości składników, konszowanie i temperowanie. Podstawą idealnej czekolady marki chocolu jest selekcja docenianych przez cukierników kuwertur czekolady z wysokiej jakości ziaren kakaowca pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki. Odpowiednia baza udoskonalona wyjątkowymi dodatkami poddawana jest procesowi długotrwałego wyrabiania i uszlachetniania, by wydobyć z niej najlepszą konsystencję, aromat i smak. Konszowanie może trwać nawet 3 doby! Potem następuje proces temperowania, czyli naprzemiennego podgrzewania i schładzania masy czekoladowej w ściśle określonych temperaturach. Dzięki temu, czekolada staje się stabilna, lśniąca i nie topi się szybko w dłoni. Po wytemperowaniu czekolady, jest ona przelewana do form, na których dodawane są dodatki dobrane dla każdego produktu marki chocolu. Wystudzone tabliczki trafiają do oryginalnych opakowań, w których dostarczane są do rąk Klientów.
Skład
Czekolada mleczna bez dodatku cukru z owocami liofilizowanymi truskawka i aronia. Czekolada zawiera substancję słodzącą, oraz naturalnie występujące cukry.
Składniki: czekolada mleczna (substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat wanilinowy), truskawka liofilizowana (2,8%), aronia liofilizowana (2,8%).
Masa kakaowa minimum 35,4%.
Każda z czekolad wyrabiana jest ręcznie z tego względu każda z nich ma swój unikalny wygląd. Rozmieszczenie owoców oraz ich wielkość może się różnić od tej prezentowanej na zdjęciu.