Czekolada IRONMAN: naturalny sposób na zwiększenie wydolności i poprawę wyników sportowych. Legalny doping.
1x300 g
Oferujemy wyjątkową czekoladę, skomponowaną wyłącznie z 3 składników: zmielonych kriogenicznie ziaren kakaowca i miąższu kokosa oraz z roślinnej gliceryny spożywczej. Tę słodką kompozycję, ze względu na wyjątkowe współdziałanie kakaowca, kokosa i gliceryny, możemy zaliczyć do grupy suplementów diety, zwiększających wydolność organizmu u sportowców oraz - jako składnik diety ketogenicznej - skutecznie redukujących tkankę tłuszczową.
W naszej ofercie nr 12388339891 możesz kupić podwójny zestaw czekolad w bardzo atrakcyjnej cenie!
To jedyna na rynku czekolada utrzymująca nawodnienie organizmu dzięki zawartej w niej glicerynie. Czekolada ta efektywnie energetyzuje ciało, ponieważ jest bogata w tłuszcze MCT i masło kakaowe, a także szczególnie korzystnie wpływa na szybkość przemian metabolicznych. Czekolada IRONMAN jest legalnym dopingiem od 2018 roku, kiedy wycofano glicerynę z listy substancji dopingujących. Zapewnia ona podobne korzyści i działanie jak sok z buraków.
Czekolady IRONMAN nie warto nawet przyrównywać do popularnych kremów czekoladowych, przyrządzonych głównie z odtłuszczonego kakao, oleju palmowego i dużej ilości cukru. Jakością surowców i zaawansowaną technologią przewyższamy także innych producentów, oferujących czekolady w tabliczkach, dedykowane sportowcom, czy oznaczonych symbolem „raw”, (wytwarzane w temp. poniżej 43°C).
Jeśli jesteś sportowcem świadomym potrzeb zdrowotnych lub osobą, która po prostu chce pozostać tak sprawna i zdrowa, jak to tylko możliwe, to po przeczytaniu tego tekstu prawdopodobnie zrezygnujesz ze spożywania słodkich przekąsek, w tym także popularnych czekolad.
Poniżej prezentujemy prozdrowotne właściwości wszystkich 3 składników czekolady oraz opisujemy ich skuteczność w poprawie wyników sportowych. Podkreślamy także przewagę stosowanej w naszym zakładzie unikalnej technologii mielenia kriogenicznego produkcji Czekolady IRONMAN nad produkcją tradycyjną.
Zwyczajowo, w innych fabrykach czekolad, sfermentowane, wysuszone, odtłuszczone na gorąco, zmielone ziarna kakaowca mielone są ponownie, przy wykorzystaniu tradycyjnych młynów żarnowych lub wielowalcowych. Cechą wspólną takiej technologii jest występowanie elementów ciernych o bardzo dużym nacisku, które mają zapewnić uzyskanie jednorodnej masy kakaowo-cukrowo-tłuszczowej. Proces ten, zwany konszowaniem, odbywa się w temperaturze powyżej 55°C i może trwać nawet kilka dni. Podczas zgniatania drobin kakaowca dochodzi do lokalnego wzrostu temperatury masy kakaowej powyżej 60°C, co powoduje częściową utratę labilnych temperaturowo cennych dla zdrowia i wyczynu flawanoli. Po konszowaniu masa czekoladowa podlega kolejnemu termicznemu procesowi zwanemu temperowaniem, który ma na celu poprawę połysku czekolady.
My mielimy ziarna kakaowca oraz miąższ kokosa w młynie kriogenicznym, z wykorzystaniem ciekłego azotu. Proces ten przebiega w temp. -80°C i zapewnia zachowanie w tych wysokotłuszczowych surowcach wszystkich mikro- i makroskładników, a także oryginalnego smaku i aromatu surowców. W produkcji czekolady IRONMAN nie stosujemy żadnej obróbki termicznej (wykluczyliśmy procesy odtłuszczania, konszowania i temperowania). W naszej technologii masa kakaowo-kokosowo zostaje jedynie lekko podgrzana do temp. 40°C. Jest wtedy na tyle plastyczna, że można ją zmieszać z gliceryną i uformować w słoiku lub saszetce typu „on the go”. Po wystudzeniu otrzymujemy pyszną, słodką czekoladę o niepowtarzalnych właściwościach prozdrowotnych i pro-sportowych:
Charakterystyka i rola składników Czekolady IRONMAN: ZIARNO KAKAOWCA (40%)
Zmielone kriogenicznie nibsy (ziarno kakaowca bez łuski) zwane także kakao „ceremonialnym”, (dla odróżnienia od kakao odtłuszczonego), o naturalnej zawartości 52% masła kakaowego,
to jeden z najcenniejszych dla zdrowia surowców roślinnych o niepowtarzalnym bogactwie fitochemicznym. Zmielone ziarno kakaowca i gliceryna zapewniją podobne korzyści, jak sok z buraków, spożywany regularnie przez profesjonalnych sportowców w celu zwiększenia wydajności. Powoduje on, że we krwi pojawia się tlenek azotu NO.
Oto 6 korzyści zdrowotnych mielonych nibsów kakaowych.
- Anty-stres: Badania naukowe dowodzą, że jedzenie nibsów może pomóc złagodzić stres. Naturalne kakao jest bogate w wiele związków, w tym teobrominę (o podobnym działaniu do kofeiny), która jest odpowiedzialna za stymulację mózgu. Kakao jest również bogate w tryptofan, który, wraz z innymi składnikami odżywczymi, jest wykorzystywany do wytwarzania uspokajającej serotoniny, obniżającej poziom hormonu stresu i wspomagającej relaksację.
- Korzyść dla serca: Kakao jest powszechnie ceniona za swój pozytywny wpływ na układ krążenia. Badanie przeprowadzone niedawno na londyńskim Kingston University wykazało, że ciemna czekolada pomaga entuzjastom sportu uzyskać dodatkową przewagę w treningu fitness. Rozszerza ona naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi i poprawiając pracę serca. Działanie to wspomagane jest przez glicerynę.
- Obniżenie ciśnienia krwi: Kakao obniża ciśnienia krwi dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, w tym epikatechiny. Pomaga ona uzyskać optymalny przepływ krwi i poziom jej ciśnienia. Taki przepływ krwi do mięśni podczas i po treningu przekłada się na lepszą wydajność organizmu i maksymalizację jego regeneracji, ponieważ krew dostarcza mięśniom tlen i składniki odżywcze, jednocześnie usuwając z nich dwutlenek węgla i kwas mlekowy. Ten proces wspiera także gliceryna.
- Energetyzacja: Czekolada IRONMAN o wysokiej zawartości masła kakaowego i śladowej ilości cukrów, bez udziału kokosa energetyzowałaby organizm dopiero po upływie kilkudziesięciu minut, ale energetyzacja trwałaby o 1-2 godziny dłużej, niż w przypadku żeli węglowodanowych. Zawarte w kokosie tłuszcze MCT (o średniej długości łańcucha węglowego) są metabolizowane w wątrobie, bez udziału żółci, znacznie szybciej, niż długołańcuchowe triglicerydy (LCT) z ziaren kakaowca. MCT łatwo dostają się do komórek i są spalane w zastępstwie cukru, stając się szybszym i czystszym źródłem energii (więcej na ten temat poniżej, w akapicie „Rola kokosa”). Po ich wykorzystaniu energię niezbędną do kontynuowania ćwiczeń zapewnią pozostałe tłuszcze jedno- i wielonasycone, pochodzące z kakaowca i kokosa. Cały proces promuje elastyczność metaboliczną i stopniowe zwiększanie zdolności organizmu do szybszego spalania tkanki tłuszczowej podczas wysiłku. Osoby będące na diecie wysokowęglowodanowej mogą spalać 0,3 grama tkanki tłuszczowej na minutę, podczas gdy dieta ketogeniczna i wytrenowanie pozwalają na redukcję nawet 0,8 g tłuszczu na minutę, przy długotrwałym wysiłku.
- Zmniejszenie stanów zapalnych i urazowości w sporcie profesjonalnym: Badanie opublikowane w czasopiśmie Hindawi pt. „Oxidative Medicine and Cellular Longevity” sugeruje, że codzienne spożywanie czekolady może pomóc zmniejszyć urazy mięśni u sportowców, wywołane wysiłkiem fizycznym. Naukowcy przeprowadzający to badanie odkryli, że markery stresu oksydacyjnego i uszkodzenia mięśni zmniejszyły się, gdy profesjonalni piłkarze codziennie przez 30 dni jedli ciemną czekoladę. Taka czekolada zawiera naturalne związki zwane polifenolami, które mają właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że ciemna czekolada może być prostym, niedrogim i smacznym sposobem na zmniejszenie stanów zapalnych i poziomu urazów mięśni związanych z ćwiczeniami. Czekolada IRONMAN, produkowana w technologii mielenia kriogenicznego, zawiera więcej polifenoli, niż czekolady wytworzone tradycyjnie z pełną obróbką termiczną. Dzięki glicerynie polifenole są szybciej i skuteczniej rozprowadzane w organizmie.
- Pozostałe: Flawonoidy i ich podgrupa flawonole są substancjami bio-chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, herbata i czerwone wino. Jednak ich poziom jest z reguły zdecydowanie niższy w porównaniu do nieodtłuszczonego kakao. Flawonoidy mają działanie przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Wskazane jest, aby nie spożywać czekolady z mlekiem lub produktami mlecznymi, ponieważ blokują one wchłanianie flawanoli!
Charakterystyka i rola składników Czekolady IRONMAN: KOKOS (30%)
Kokos zawiera aż 52% tłuszczów nasyconych, zwanych trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT). Różnią się one od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych występujących w innych olejach tym, że są dobrze rozpuszczalne w wodzie i dlatego są szybko wchłaniane przez organizm. MCT są transportowane do krwi przez układ wrotny wątroby; w rezultacie omijają komórki magazynujące tłuszcz, zwane tkanką tłuszczową. To sprawia, że są one mniej podatne na odkładanie się w tych komórkach i w konsekwencji nie powodują przyrostu tkanki tłuszczowej. Zamiast tego są metabolizowane w procesie zwanym beta-oksydacją – lub spalaniem tłuszczu – i wykorzystywane do produkcji energii. To sprawia, że kokos jest ważny zarówno z punktu widzenia składu ciała, jak i sportów wytrzymałościowych.
Nawet jeśli nie chcesz tracić tkanki tłuszczowej i wybierasz inne sposoby uzupełniania energii i nawadniania, kokos oferuje wiele inne korzyści, zwłaszcza sportowcom wytrzymałościowym. Zalecamy włączanie go do swojej codziennej diety. Jest on wysokoenergetyczny, dzięki czemu stanowi cenne źródło łatwo przyswajalnych dodatkowych kalorii. (Koniecznie wypróbuj nasze snacki kokosowe). Spożyty przed ćwiczeniami może pomóc w spaleniu większej ilości tłuszczu zamiast węglowodanów, w celu uzyskania dodatkowej energii.
MCT mają zdolność do zmniejszania gromadzenia się mleczanu w mięśniach który podczas ćwiczeń negatywnie wpływa na wydajność organizmu.
Miąż kokosa zawiera szeroką gamę mikroelementów poprawiających metabolizm, w tym cynk i witaminę C.
Wykazano także, że kwasy kaprylowe znajdujące się w oleju kokosowym, mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, więc mogą pomóc w walce z infekcjami, podczas gdy kwas laurynowy z orzecha kokosowego przekształca się w monolaurynę, która wzmacnia naturalną odporność. (W naturze większe ilości kwasu laurynowego znajdują się tylko w kokosie i… mleku matki).
Charakterystyka i rola składników Czekolady IRONMAN: GLICEROL (30%)
Glicerol, potocznie zwany gliceryną, należy do grupy alkoholi trójwodorotlenowych. Wyróżnia się na tle pozostałych alkoholi cukrowych bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Do grupy tej jako bardziej rozpoznawalne należą słodziki: sorbitol, ksylitol czy erytrytol, które często dodawane są do „dietetycznej” żywności.
Tylko nieliczni wiedzą, że glicerol jest wytwarzany w naszym organizmie i powstaje na drodze rozpadu glukozy, białek, pirogronianu i glicerolipidów. Dodatkowo, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w wielu surowcach spożywczych.
To z tych powodów w 2018 r. Światowa Agencja Antydopingowa WADA musiała usunąć glicerol z listy substancji dotąd zakazanych. Rok później gliceryna została dołączona przez Australijski Instytut Sportu (AIS) do suplementów grupy A, czyli substancji, które poprawiają osiągi sportowe, takie jak kofeina, kreatyna, beta-alanina, czy nawet sok z buraka. Nie została określona górna granica dawkowania, aczkolwiek spożycie gliceryny powinno odbywać się etapami, ponieważ duża dawka przyjęta jednorazowo może wywołać efekt przeczyszczający. Ponieważ w 100 gramach czekolady zawartych jest 30 gramów gliceryny, zalecamy spożyć na raz nie więcej, niż 50-60 g czekolady na 30 minut przed treningiem. Dawkę można powtórzyć po godzinie intensywnego wysiłku.
Szczególnie ważną rzeczą dla sportowców i osób ćwiczących jest możliwość zatrzymywania wody w organizmie. W tym pomocna jest gliceryna. Wiąże ona dodatkowe ilości wody i zmniejsza ryzyko odwodnienia organizmu. Mechanizm ten jest podobny do wiązania wody przez kreatynę. Przez krwioobieg do mięśni razem z wodą szybciej docierają substancje odżywcze, zawarte w ziarnach kakaowca i miąższu kokosa, które mają silne działanie energetyzujące, a także związki biologicznie czynne, w tym epikatechiny, rozszerzające naczynia krwionośne i pośrednio zwiększające biodostępność NO6.
Zwiększona podaż wody wspomaga metabolizm tłuszczów MCT, które niemal natychmiast pomagają zwiększyć wydolność treningową. Badania wskazują na pozytywny wpływ glicerolu na zmniejszenie tętna w trakcie wysiłku, zwiększoną pojemność wyrzutową serca i lepsze utrzymanie objętości osocza. Efekty te wskazują na to, że stan nawodnienia wywołany suplementacją glicerolu w trakcie treningu łagodzi wysiłek układu sercowo-naczyniowego.
Innym aspektem działania glicerolu, oczekiwanym na siłowniach, jest zjawisko „pompy mięśniowej” (napływ krwi do mięśni i zwiększenie ich objętości). Zjawisko to utrzymuje się dłużej, niż w przypadku boosterów azotowych.
Warto także wspomnieć, że podczas intensywnych treningów występuje duże obciążenie stawów, a odpowiednia ilość wody w organizmie zmniejsza urazowość tkanki chrzęstno-stawowej. Do jej skutecznej regeneracji polecamy nasz preparat z dzikiej róży, MSM i witaminy C.
Z tych powodów sportowcom zalecamy zastąpić odżywki węglowodanowe naszą Czekoladą IRONMAN skomponowaną specjalnie do suplementacji w sportach wytrzymałościowych. Ta wyjątkowa czekolada z minimalną ilością naturalnego cukru pochodzącego z kokosa jest także wskazana przy redukcji tkanki tłuszczowej lub kontroli masy ciała.
Podsumowanie
Pomimo zastosowania wysokowęglowodanowej gliceryny, naszą czekoladę zaliczamy do produktów „keto-friendly”, ponieważ zawiera ona aż 68% zdrowych tłuszczów (w ujęciu kalorycznym) i tylko 2 g niskoglikemicznego cukru kokosowego, naturalnie występującego w kokosie.
Można ją stosować podczas kuracji odchudzającej lub w procesie kontroli masy ciała, ponieważ jest sycąca i nie powoduje szybkich nawrotów łaknienia (ogranicza skoki poziomu insuliny).
Jednak największe benefity z Czekolady IRONMAN uzyskają sportowcy, dbający o zdrowie i ciężko trenujący w celu poprawy wyników.
Składniki: surowe, łuskane i kruszone ekologiczne ziarno kakaowca (odm. Criollo 70% i Trinitario & Forastero 30%), suszony ekologiczny miąższ kokosa, E 422- spożywcza gliceryna roślinna o czystości 99,5%.