❇️ Czekolada gorzka Excellence 100% Cocoa 50g Lindt
✔️ Czekolada gorzka 100% Cocoa od Lindt to wyśmienitej jakości produkt, obfitujący w niesłychanie bogate nuty kakaowe, zadziwiająco słodkawy.
✔️ Składniki: masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu.
♦️ Uwaga: może zawierać orzechy, mleko i soję.
✔️ Wartość odżywcza i energetyczna 100g czekolady
✔️ Wartość energetyczna 618 Kcal
✔️ Tłuszcz 55g (w tym nasycone 33g), węglowodany 8.8g (w tym cukry 1.2g), białko 12.1g, sól 0.05g
❇️ Gorzka czekolada i jej wspaniałe właściwości
☑️ Czekoladę gorzką uzyskuje się z ziaren kakaowca, który wywodzi się z Ameryki południowej, a do Europy dotarł za sprawą Krzysztofa Kolumba. Za gorzką czekoladę rozumiemy tą, która ma od 70% czystego kakao (miazgi kakaowej) wzwyż.
☑️ W gorzkiej czekoladzie znaleziono ponad 600 różnorakich związków chemicznych takich jak minerały (magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen), witaminy (z grupy B), białka (w tym peptydy, aminokwasy np. tryptofan), lipidy, kwasy tłuszczowe (oleinowy), kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, jabłkowy), polifenole (taniny, katechiny, epikatechiny, antocyjanidyny), alkaloidy purynowe (teobromina, kofeina, teofilina), aminy (fenylotylamina).
❇️ Wspaniałe właściwości i korzystne oddziaływanie gorzkiej czekolady na zdrowie
✔️ poprawia nastrój, wprawia w dobry humor (fenylotylamina) przez podniesienie poziomu serotoniny w mózgu
✔️ dodaje energii gdyż ma dużo węglowodanów (nie cukrów prostych), magnezu, żelaza, cynku
✔️ usuwa objawy zmęczenia i stresu (kofeina, teofilina)
✔️ wspomaga pracę mózgu (pirazyna), zwiększa koncentrację i poprawia pamięć, zapobiega demencji
✔️ usuwa objawy kaszlu, działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek (a nawet je oczyszcza) a to wskutek zawartości teobrominy
✔️ zwiększa odporność organizmu (cynk, magnez)
❇️ Wspaniałe właściwości i korzystne
❇️ Wspaniałe właściwości i korzystne oddziaływanie gorzkiej czekolady na zdrowie c.d.
✔️ zawiera substancje bakteriobójcze chroniące przed próchnicą zębów
✔️ obecność licznych polifenoli (zwłaszcza flawonoidów) opóźnia procesy starzenia się organizmu przez zwalczanie wolnych rodników, mają one właściwości antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, zmniejszają ciśnienie tętnicze (zapobiegają udarom i zawałom), obniżają poziom cholesterolu LDL, przeciwdziałają agregacji płytek krwi
✔️ duże ilości magnezu mają kapitalne znaczenie dla zdrowia; usprawnia on nasz system nerwowy, wspomaga pracę mięśni również tych sercowych, działa antyzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwdziała osteoporozie
✔️ zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II (reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi)
✔️ hamuje proces starzenia się skóry.
❇️ Wykorzystanie gorzkiej czekolady
▶️ Świetnie się sprawdzi filiżanka dobrej kawy z jedną – dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Prowadzi to do większego wydzielania żółci potrzebnej do spalania tłuszczy.
▶️ Czekoladę gorzką można spożywać samą albo roztartą np. na sitku i dodawać do owsianki, do jogurtów.
▶️ Można też ją roztopić i traktować jako polewę do lodów albo ich składnik, bądź dodawać do ciastek, muffinów.