Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Oto dlaczego warto od czasu do czasu zjadać kilka kostek.
- Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę.
- Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru!
- Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening.
Składniki: masa kakaowa*, nierafinowany cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartość odżywcza w 100 g (lub w 100 ml):
Wartość energetyczna 2425kJ / 585kcal
Tłuszcz: 44,9g; w tym kwasy nasycone: 28,3g;
Węglowodany: 32,5g; w tym cukry: 27g;
Białko: 7g;
Sól: 0,02g
Informacja alergenna: Produkt może zawierać mleko łącznie z laktozą, zboża zwierające gluten, orzechy.