Czarny SEZAM ziarno 200 g SUSHI
Kraj pochodzenia
Paragwaj
Najlepiej spożyć przed
Wrzesień 2023
Rodzaj
Sezam czarny NIEŁUSKANY
Opis produktu
Czarny sezam ma lekko słodki, orzechowy smak, intensywniejszy od sezamu białego. Zawiera 46% tłuszczów jednonienasyconych, 41% wielonienasyconych i 13% nasyconych. Regularne spożywanie sezamu pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej.
Można go stosować tak jak sezam biały, do wszystkich dań według własnych upodobań kulinarnych. Czarny sezam doskonale nadaje się do sushi, sałatek surówek, mięs, gulaszów, sosów, farszów, warzyw, kremów zbożowych. Służy również do dekoracji potraw, jest idealny do posypyania chleba, ciast i jako dodatek do deserów. Najbardziej znanym u nas jest chałwa. Wyrabia się też pastę sezamową znaną pod nazwą tahini, którą dodaje się do sosów, sałatek, makaronu, ryżu i warzyw.
Skład
Sezam czarny ziarno 100%
Wartości odżywcze produktu w 100 g
Wartość energetyczna: 2374 kJ/ 567kcal
Tłuszcze: 48 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,7 g
Węglowodany: 26,04 g
w tym cukry: 2,2 g
Błonnik: 16,9 g
Białko: 16,96 g
Sól: 0,04 g
MOŻLIWE NATURALNE ODCHYLENIA *Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Opakowanie
Sezam czarny ziarno jest pakowany w worki typu doypack. Szczelne zamknięcie typu zipper umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie torebki.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od światła i obcych zapachów.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki, różne orzechy, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.