Zapraszam - do zakupu
- Czarny czosnek – delikatny słodki smak śliwek, grzybów i nuty lukrecji . Nie piecze, a jego zapach jest bardzo przyjemny.
- Czarny czosnek - jak powstał ? Czosnek biały ( Hiszpański - duży 1 głowa ok 50g-70g) poddałam fermentacji w odpowiedniej temperaturze , specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniu .
- Czarny czosnek - W mojej kuchni gości codziennie
- Czarny czosnek - Wykorzystuję go do sałatek, sosów, mięs i innych potraw. Zjadamy go również rano – mocno poprawia odporność :-)
Poniżej podstawowe informacje :
W Azji od wieków uważany jest za produkt przedłużający życie dzięki właściwościom antynowotworowym. Natomiast współczesne badania wykazują, że wpływa na wzrost odporności, a także wpływa na regulacje ciśnienia, ochronę komórek wątroby, funkcjonowanie mięśni i ścięgien, perystaltyki czy regenerację skóry. Czarny czosnek zawiera bowiem aż 15 spośród 20 podstawowych aminokwasów – w tym 8 niezbędnych do życia.
Czarny czosnek to nic innego jak zwykły biały czosnek, który został poddany procesowi fermentacji w ściśle określonych warunkach, bez udziału bakterii i drożdży. Fermentacja czosnku to w pełni naturalny proces, bez dodatków i środków konserwujących, trwający 6-12 tygodni. Proces ten wpływa na zwiększenie przyswajalności substancji odżywczych i większe stężenie przeciwutleniaczy.
Czarny czosnek nie posiada zapachu ani smaku charakterystycznego dla czosnku świeżego. Można zatem jeść go np. rano i iść do pracy. Smakuje także dzieciom, a naturalny proces fermentacji powoduje, że jest łagodny i nie obciąża trawienia (za sprawą fermentacji staje się łagodny dla przewodu pokarmowego – nie podrażnia go, dzięki czemu ulega skuteczniejszemu trawieniu, nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nie obciąża także nerek).
Słodki smak czarnego czosnku przypisywany jest obróbce cieplnej allicyny (związek odpowiedzialny za charakterystyczny smak czosnku) zawartej w związkach o właściwościach antyoksydacyjnych, rozpuszczalnych w wodzie, m.in. np. S-alliocysteinie (SAC) czy tetrahydro-B-karbonylom.
Czarny czosnek – siła działania poprzez aminokwasy
Jak wykazują badania przeprowadzone m.in. Uniwersytet w Cordobie i Andaluzyjski Instytut Badań i Szkolnictwa Rolnego i Ekologicznej Produkcji, czarny czosnek zawiera 15 spośród 20 podstawowych aminokwasów. Aminokwasy są związkami organicznymi, które następnie łączą sią w białka. Stanowią one podstawę całego procesu życiowego – są niezbędne we wszystkich procesach metabolicznych. Do ich najważniejszych zadań należą: optymalny transport oraz magazynowanie składników odżywczych, czyli wody, tłuszczów, węglowodanów, białek, minerałów i witamin. Istnieje w sumie 20 aminokwasów, z których 8 to aminokwasy egzogenne (niezbędne, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, więc muszą być dostarczane w pożywieniu, takie jak: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, treonina, tryptofan, walina i metionina) - 7 spośród 8 znajduje się w czarnym czosnku. Kolejnych 12 to aminokwasy endogenne, które nasz organizm może syntetyzować samodzielnie. Osiem z nich możemy odnaleźć w czarnym czosnku: kwas glutaminowy, asparagina, glicyna, cysteina, alanina, pirolina, seryna, tyrozyna.
infor,acje z https://kuchnia.wp.pl/ , https://wikipedia/