Czarnuszka jest stosowana głównie w Indiach i na Bliskim Wschodzie jako przyprawa powszechnie stosowana w kuchni. Jednakże coraz częściej i chętniej gości na stołach kuchni europejskiej, ze względu na swoje właściwości i walory smakowe.
Czarne nasionka mają charakterystyczny, słodkawy smak, a jednocześnie ostry i lekko palący, a także swoisty zapach. Niektórzy używają jej jako zamiennik pieprzu.
Czarnuszka zwana inaczej "czarnym kminkiem" stosuje się głównie w kuchni jako przyprawę do chleba, ciasta, sałatek, zup, kanapek itp. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych mięs, gulaszu lub bigosu. Można także dodać do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych.
Z ziaren czarnuszki tłoczony jest również olej (dostępny na innej naszej aukcji), który zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego, kwasu oleinowego oraz kwasu alfa-linolenowego.
Czarnuszkę można także stosować zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie). Używa się całych ziarenek (lub utłuczonych w moździerzu, młynku do kawy) albo oleju tłoczonego na zimno z ziaren czarnuszki.
Skład: czarnuszka * 100% (produkt rolnictwa ekologicznego).
Marka Lebensbaum to niemiecki dystrybutor od lat współpracuje z najlepszymi uprawami ekologicznymi w czystych ekologicznie zakątkach świata, oferując swoim klientom najwyższe jakościowo produkty, wolne od GMO, chemii i „dodatków”. Wszystkie oferowane produkty pochodzą ze sprawdzonych plantacji i są poddawane ostrej selekcji – tak, by w ręce kupującego trafiało tylko to, co najlepsze, a zarazem i najzdrowsze.