Lubień 1119
32-433 Lubień
tel. 18 26 70 087
tel. 18 33 13 613
tel. 604 33 18 47
e-mail: antykwariat@tezeusz.pl
Nr konta bankowego:
Alior
62 2490 0005 0000 4500 6254 0788
ISBN: | - |
Wymiar: | 152 x 210 mm |
Nr wydania: | - |
Seria: | - |
Ilość stron: | brak standardowej numeracji stron |
Ocena: | Bardzo dobry - |
Waga: | 0,20 kg |
Indeks: | 3263/16/0008 |
Tin: | T00256222 |
Rok wydania: | 1999 |
Wydawca: | Collegium Columbinum |
Autor: | Czarniecki Stanislaw |
Rodzaj okładki: | Miękka |
Stan: | Używana |
Opis książki
„Compendium Ferculorum” albo zebranie potraw – pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Uwagi:
Oprawa nieznacznie wytarta na rogach, lekko zabrudzona. Strony nieco zżółkłe i delikatnie pozaginane na rogach.