Czarna porzeczka to roślina o szerokim zastosowaniu, znanym już od wielu lat w tradycyjnej medycynie ludowej. Do celów leczniczych wykorzystywano bowiem zarówno jej owoce, jak i liście.
Owoce czarnej porzeczki mają postać małych, czarnych jagód o cierpko - słodkawym smaku. Zawarte w nich związki wykazują wielokierunkowe właściwości, m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Badania wskazują również na dużą zawartość rozpuszczalnego błonnika, wspomagającego działanie układu pokarmowego, a często również i procesu odchudzania.
Czarna porzeczka to źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. W jej składzie znajdziemy również: prowitaminę A, witaminę E oraz kwercetynę, która wykazuje działanie przeciwalergiczne, hamując uwalnianie histaminy; potas, biorący udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, skurczu mięśni oraz regulowaniu ciśnienia krwi, a także magnez, cynk oraz wapń. Zawarta w nich zeaksantyna chroni narząd wzroku przed wpływem stresu oksydacyjnego, który często wpływa na inne jednostki chorobowe, tj.: miażdżyca, udar, choroby neurodegeneracyjne (np. chorobą Parkinsona). Owoce czarnej porzeczki są także bogate w garbniki, które mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz poprawiają krążenie krwi. Co więcej, badania wykazują, że regularne spożywanie czarnej porzeczki prowadzi do zwiększenia ilości tlenku azotu w organizmie, który korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Do najbardziej charakterystycznych i cenionych substancji zawartych w owocach czarnej porzeczki należą:
- resweratrol - silny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem miażdżycy, nowotworów, zmniejsza ryzyko powstania choroby Alzheimera oraz może poprawić funkcjonowanie mózgu; stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych, czym przyspiesza proces odchudzania;
- antocyjany - podobnie jak resweratrol - silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego, którego obecność związana jest z rozwojem wielu chorób; wykazują też działanie antybakteryjne (np. chronią przed rozwojem bakterii E.Coli, która jest częstą przyczyną problemów żołądkowych), wpływają korzystnie na proces widzenia, poprzez ochronę narządu wzroku przed stresem oksydacyjnym;
- kwas p-kumarowy - wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów; rutyna - związek wzmacniający śródbłonek naczyń krwionośnych oraz wspomagający odpowiednie przyswajanie witaminy C.
Sposób wykorzystania i dawkowanie:
Liofilizowane owoce można dodawać do smoothies, owsianek, napojów lub dań funkcjonalnych. Porcja wynosi od 1 do 2 łyżeczek (5-10 g).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska