Czarna lemoniada z inuliną 100g detox
Czarna Lemoniada DETOX z inuliną 100g VIVIO
Wraz z rozwojem świadomości na temat znaczenia zdrowego żywienia w codziennym życiu człowieka, na półkach sklepowych pojawia się coraz większy wybór produktów zaliczanych do grupy zdrowej żywności. Jednym z takich produktów jest czarna lemoniada. Czarna lemoniada jest zdrowym zamiennikiem sklepowych napojów, które często zawierają duże ilości cukru, barwniki, konserwanty i substancje szkodliwe dla zdrowia. Ten cudowny napój od Vivio składa się jedynie z czterech starannie dobranych wysokiej jakości, naturalnych składników bez zbędnych “polepszaczy”. Sproszkowany, sok z cytryny, ksylitol, sól himalajska i węgiel aktywowany to wszystko co znajdziesz w podstawowej wersji czarnej lemoniada. Lemoniady smakowe zawierają odpowiednio dodatek: ekstraktu z owoców acai, witaminy C, liofilizatu z owoców czarnej porzeczki, inuliny lub magnezu w formie jabłczanu magnezu.
Czarna lemoniada to niskokaloryczny napój, który można przygotować na wiele sposobów. Jest idealnym zamiennikiem sklepowych napojów pełnych cukru, pustych kalorii i sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, który dodatkowo posiada właściwości detoksykacyjne. Na czarno lemoniadę barwi węgiel aktywowany, który dzięki swoim właściwościom chłonnym ma zdolności przyciągania szkodliwych substancji, takich jak gazy, cząstki materii, substancje chemiczne, obce białka, a także trucizny. Następnie wiąże je i pomaga wydalić z organizmu. Jak widać składnik ten odpowiedzialny jest nie tylko za kolor napoju, ale i za jego dobroczynne właściwości na nasz organizm.
100% naturalna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawarte w niej składniki wykazują działanie oczyszczające i upiększające. Przedstawiamy Czarną Lemoniadę - nowość Vivio. Receptura napoju została przygotowana przez ekspertów marki, którzy bardzo starannie dobrali składniki najwyższej jakości: inulinę, sproszkowany sok z cytryny, węgiel aktywowany, ksylitol i sól himalajską. Składniki połączone zostały w proporcjach, które tworzą napój o optymalnym działaniu prozdrowotnym. Lemoniada zawdzięcza swój kwaskowy, orzeźwiający smak sokowi z cytryny, właściwości oczyszczające to zadanie węgla aktywowanego. Nadaje on również lemoniadzie zaskakujący czarny kolor. Ksylitol dodaje napojowi słodyczy, utrzymując niski poziom kalorii oraz przyczyniając się do zdrowia zębów, a sól himalajska uzupełnia mikroelementy.
Sok z cytryny sproszkowany
- zachowanie składników odżywczych jak w świeżych owocach dzięki metodzie liofilizacji lub suszenia rozpyłowego owoców
- orzeźwiający smak
- limonen - silny przeciwutleniacz
- witaminy, w tym: C, kwas foliowy
- polifenole, szczególnie rutyna mają pozytywny wpływ na układ krążenia
Węgiel aktywowany
- zdolności absorpcyjne
- oczyszcza organizm z toksyn i bakterii
- wychwytuje je, wiąże i wydala z organizmu
Ksylitol
- pozyskiwany z kory brzozy, nazywany jest również cukrem brzozowym
- świetny, niskokaloryczny zamienniki cukru białego, tylko 240 kalorii w 100 g i IG=8
- mogą spożywać go osoby zmagające się z cukrzycą oraz będące na diecie redukcyjnej
- jest składnikiem produktów niskokalorycznych, zdrowych słodyczy dla dzieci oraz środków do higieny jamy ustnej dzięki jego pozytywnemu wpływowi na zdrowie zębów
Sól himalajska
- źródło mikroelementów
Zawarte w składnikach produktu przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki. Jest to proces, który wpływa na spowolnienie procesów starzenia organizmu oraz zapobieganie rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy Czarną Lemoniadę można zaliczyć do napojów upiększających. Natomiast swoje właściwości oczyszczające napój zawdzięcza obecności węgla aktywowanego, który wychwytuje, wiąże i wydala z organizmu niebezpieczne toksyny. Dodatek w postaci inuliny jest dodatkowym atutem czarnego napoju. Inulina występuje w formie proszku, który przypomina skrobię. Jest materiałem zapasowym roślin. Substancja ta ma neutralny smak i zapach. Poddana hydrolizie nabiera słodkiego smaku. Dodawana do żywności może stanowić zamiennik cukru i tłuszczu. Składa się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Nie jest trawiona przez nasz organizm, dlatego też pełni podobną rolę do błonnika. Łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Inulina, z uwagi na to, że zawiera związki, które nie są trawione w jelicie cienkim i odpowiadają za namnażanie pożytecznych bakterii, wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Jest rodzajem prebiotyku.
Inulina jako złożony sacharyd nie jest ona wcale trawiona w górnej części przewodu pokarmowego i nie wywołuje w organizmie typowych dla zwykłego cukru skoków glukozy we krwi, a co za tym idzie reakcji insulinowych. Stąd inulinę często dodaje się do produktów żywnościowych adresowanych do diabetyków, dla których jest ona całkowicie bezpieczna do spożycia.
Czarnej lemoniady nie mogą pić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby przyjmujące leki powinny je zażywać 2 godziny przed lub po wypiciu lemoniady, ponieważ węgiel aktywowany może zakłócić ich wchłanianie. Spożycie inuliny w zbyt dużych ilościach może wywołać biegunkę. Stosowanie inuliny w dawce nie większej niż 20 gram dziennie jest bezpieczne. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają zmniejszoną tolerancję na błonnik.
Zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania produktu wpływa na zachowanie przez nią cennych dla zdrowia właściwości. Dlatego też, warto zamykać niniejszą lemoniadę w szczelnych opakowaniach. Na przykład w metalowej puszce z pokrywką lub w słoiku. Warto pamiętać, że proszek do przygotowania napoju należy chronić nie tylko przed wilgocią, ale również szkodliwym działaniem promieni słonecznych. W związku z tym, czarną lemoniadę najlepiej jest trzymać w szafce kuchennej.
Czarna lemoniada przygotowana przez eksperta marki Vivio zapakowana jest w torebki po 100 gramów, które wystarczą na 10 szklanek 200 ml napoju. Zalecana dzienna dawka spożycia czarnej lemoniady wynosi właśnie 10 gramów. Proszek (10g) można rozpuścić w szklance wody gazowanej lub wody kokosowej. Po wsypaniu proszku do płynu należy dobrze go zamieszać w celu rozpuszczenia składników.
Lemoniadę można podawać na różne sposoby. Najlepiej smakuje schłodzona lub z dodatkiem kostek lodu. Można przyozdobić ją listkami mięty lub bazylii. Innym pomysłem jest dodanie do przygotowanej lemoniady pokrojone w plasterki owoce cytrusowe, truskawki, maliny, porzeczki lub świeży ogórek.
Stosowanie: Czarną lemoniadę z inuliną można dodać do przygotowywanych gofrów, naleśników lub muffinek co nada im zaskakującego koloru, aromatu i podkreśli ich smak.
SKŁAD: substancja słodząca: ksylitol, sproszkowany sok z cytryny, inulina, sól himalajska mielona, węgiel aktywowany
WARTOŚCI ODŻYWCZE W ZALECANEJ PORCJI DZIENNEJ (10g)
Inulina - 1g
Węgiel aktywowany - 100mg
ZALECANE SPOŻYCIE: 10 gram (2 pełne miarki) rozpuścić w 200 ml wody gazowanej lub innego ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożywać raz dziennie.