Czarna jagoda - ziele - 250g
Opis rośliny
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Roślina jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. Jest wykorzystywana szeroko jako roślina jadalna i lecznicza. Znaczenie gospodarcze borówki czarnej pozostaje wysokie mimo silnej konkurencji znacznie bardziej plennych borówek północnoamerykańskich (głównie borówki wysokiej), których owoce mają uboższy skład chemiczny od czernicy.
Właściwości
- surowiec zielarski: liście
- zawierają garbniki, cukry, kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, glikozydy fenolowe, olejek eteryczny
- przypisuje się im wyraźne właściwości przeciwcukrzycowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne i moczopędne
- stosowany jako jeden ze składników w mieszankach przeciwcukrzycowych wraz z rutwicą lekarską, kwiatem bzu czarnego, zielem jemioły
Charakterystyka produktu
Zawartość: ziele suszone
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Vaccinium myrtillus
Nazwy polskie: borówka czarna, czernica
Waga: 250g
Proponowany sposób przygotowania:
2 łyżeczki ziela zalać 250 ml wrzącej wody. Parzyć ok. 10 minut.