Herbata uprawiana jest w Azerbejdżanie od 1912 roku. Głównymi regionami uprawy są Lankaran, Astara i Masalli. W latach 80. produkcja herbaty osiągnęła najwyższy poziom 34-38 000 ton rocznie. Jednak po rozpadzie Związku Radzieckiego produkcja znacznie spadła- zaledwie do 500 ton rocznie w latach 2007 - 2008. Mimo to spożywanie herbaty w Azerbejdżanie jest od dawna narodowym zwyczajem - często każdego gości się przy filiżance herbaty. Herbatę zaparza się mocniej, pozostawia się niesłodzoną i podaje w szklankach w kształcie gruszki znanej jako armada. Zwyczajowo wypija się go przez kostkę cukru umieszczoną w ustach. Herbata w Azerbejdżanie zawsze była sposobem na utrzymanie bliskości wewnątrzrodzinnej.
Plantacja:
Klasyczna czarna herbata pochodząca z regionów Lankaran i Astara w Azerbejdżanie.
Jest czarną herbatą earl grey, pochodzącą z Azerbejdżanu z dodatkiem naturalnego aromatu bergamotki w kartoniku.
Waga: 100 g
Herbata czarna Azercay Earl Grey
Jak już zostało wspomniane, sekretem smaku herbaty Earl Grey jest olejek pozyskiwany z bergamotki. A jeśli już o bergamotce mowa to warto dodać, iż zawdzięcza ona swoją nazwę Turkom, którzy tym właśnie mianem określali owoce tzw. Książęcej Gruszki. W praktyce bergamotka to nic innego, jak tylko rodzaj pomarańczy o charakterystycznym, niezwykle silnym i wyjątkowo pięknym zapachu. To właśnie dodatek olejku tłoczonego ze skórki bergamotki nadaje herbacie Earl Grey mocny i rześki smak z wyczuwalnymi, cytrusowymi nutami.
Warto dodać, iż duży wpływ na walory smakowe opisywanego napoju wywiera sposób parzenia. Jak więc parzyć Earl Grey? W celu wydobycia głębi smaku i aromatu należy umieścić 1 torebkę herbaty w kubku mieszczącym 200 ml, a następnie zalać liście wodą (najlepiej wodą filtrowaną) o temperaturze około 100 stopni Celsjusza. Optymalny czas zaparzania (koniecznie pod przykryciem!) wynosi ok. 3 minuty. Tak przygotowaną herbatę należy parzyć raz, co w praktyce oznacza, iż po upływie wspomnianego czasu należy oddzielić liście od naparu czyli po prostu wyjąć torebkę.
Aromat i smak:
Posiada drobny liść oraz delikatny smak earl greya. Jej wyjątkowe pochodzenie i niezwykle przyjemny aromat sprawiają, że powinna zagościć na stole każdego smakosza herbaty.
Kolor naparu: złoty
Składniki: czarna herbata z olejkiem kwiatka bergamotki.
Sposób parzenia: 2g herbaty/ 200 ml wody, temperatura: 98 stopni Celcjusza, czas pierwszego parzenia 3-4 min.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Azercay to intrygująca czarna herbata powstająca na plantacjach położonych na obszarze Azerbejdżanu. Już samo pochodzenie tej herbaty sugeruje, że może ona mieć niepowtarzalne walory. Jej susz stanowią duże ciemnobrązowe liście krzewu herbacianego, zwinięte wokół nerwu głównego w dosyć długie i grube igiełki. Susz ma ciekawy wyraźnie herbaciany aromat.
Po zaparzeniu otrzymujemy napar o zdecydowanie ciemno bursztynowej barwie. Jego smak jest wyraźny i mocny. Wyczuwalne są w nim posmaki przywodzące na myśl krem z orzeszków ziemnych. Herbata ta zapewne spełni oczekiwania najbardziej wymagających herbacianych smakoszy. Może ona stanowi świetny dodatek do ciast, idealnie nadaje się na porę popołudniowego relaksu.
Herbatę tę zaparzamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Parzenie krótkie (trwające około 3 minut) pozwala nam uzyskać napój o działaniu pobudzającym, natomiast przetrzymanie zaparzanego suszu herbacianego w filiżance o następne 2 minuty pozwoli uzyskać napój lekko cierpkawy, o większej ilości garbników i o rozluźniającym i relaksującym wpływie na nasz organizm.
Azercay to świetny przykład herbaty, którą można obdarować zwolennika tych naparów. Przy wyborze puszki kierujmy się zasadą, że susz tej herbaty jest większy niż przeciętny. Jednym słowem dla 50 gram czarnej herbaty Azercay powinniśmy wybrać puszkę mieszczącą standardowo 100 gram herbacianego suszu.