Herbata Czarna Z Liści Borówki.
Gruzińska Czarna Herbata Z Liści Borówki.
Naturalna herbata bez obróbki chemicznej.
Bez pestycydów.
BEZ DODATKU AROMATÓW.
Smak i aromat:
Czarna gruzińska herbata z liśćmi borówki ma wyjątkowy, przyjemny kwaśny smak. Ta herbata ma działanie tonizujące i jest korzystna dla zdrowia. Gruzińska czarna herbata z liśćmi borówki reguluje poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.
Opis:
Przygotowujemy wysokiej jakości czarną herbatę z liśćmi borówki z delikatnymi pędami herbaty zebranymi z ekologicznie czystych plantacji w zachodnich regionach górskich Gruzji oraz dziko suszonych i skręconych liści borówki, zbieranych w górskich regionach Gruzji.
Liście borówki czarnej przechodzą specjalny cykl technologiczny, podczas którego zachodzi fermentacja. W rezultacie otrzymujemy produkt końcowy – czarną herbatę z jagodami.
Gruzińska czarna z liści borówki liściasta
Przydatne właściwości, wpływ:
Czarna herbata z liśćmi borówki zawiera przeciwutleniacze, aromaty, garbniki, kofeinę i witaminy P i C.
Kwas askorbinowy i karoten, które razem poprawiają widzenie. Jagody zawierają również nemertelline, znany jako insulina ziołowa, więc jagody są zalecane dla osób chorych na cukrzycę.
Charakteryzuje się silnym efektem tonicznym, szeroko stosowanym w celu kompensacji skutków biegunki, niedokrwistości i powstawania kamieni nerkowych.
Składniki: czarna herbata* – 70%, liść borówki* – 30%; *produkt rolnictwa ekologicznego
Sposób parzenia:
W przypadku ekstrakcji użytecznych substancji z liści herbaty polecany w gorącej (100°C) wodzie 3-5 minut, ponieważ korzystne substancje wychodzą stopniowo z liści herbaty.
W ciągu pierwszych dwóch minut uwalniane są substancje aromatyczne, w mniejszych ilościach — taniny. Maksymalna ilość tanin, które sprawiają, że herbata jest gorzka i cierpka, osiąga od 4 do 5 minut.
Gruzińska herbata ma bardziej delikatny i aksamitny smak, ponieważ jest mniej tanin niż herbaty z krajów tropikalnych, można bezpiecznie parzyć ją przez pięć minut, w końcu uzyskać maksymalną ilość składników odżywczych i smaczną herbatę bez goryczy.
☕czas parzenia – 2-3 min
☕temperatura parzenia – 100°C
☕ilość – 3 g / 150-200 ml
Opakowanie: 70 g.
Wiele różnych pudełek z naszą piękną gruzińską herbatą, zebranych na najbardziej zachodnich plantacjach herbaty w wyjątkowym klimacie i obszarze geograficznym – Mengrelia i Guria, gdzie klimat łączy morze i góry🗻. Miejsca te od dawna znane są z obecności różnych roślin leczniczych🌱 .
Środowisko alpejskie🌄, optymalna średnia roczna temperatura🌡 i wysoka mrozoodporność gruzińskich roślin herbacianych minimalizują ryzyko chorób powodowanych przez szkodliwe owady lub chwasty.
W produkcji naszej herbaty nie używa się nawozów chemicznych, pestycydów, substancji wspomagających wzrost itp. Nasza herbata rośnie w ekologicznie czystych regionach Gruzji, liście są zbierane tylko ręcznie, przetwarzane bez użycia chemikaliów i pakowane zgodnie z normami ochrony środowiska.
🥰Rezultatem jest naturalny i zdrowy produkt o doskonałym smaku, wyjątkowym aromacie i specjalnych właściwościach leczniczych🥰 .
Gruzińska herbata
� Geografia i ekologia
Gruzińska herbata uprawiana jest na najbardziej wysuniętych na zachodnich plantacjach herbaty w wyjątkowym regionie klimatycznym i geograficznym – Mengrelia i Guria, gdzie miesza się klimat morski i górski. Miejsca te od dawna znane są z obecności różnych roślin leczniczych.
Środowisko alpejskie, optymalna średnia roczna temperatura i wysoka mrozoodporność gruzińskich roślin herbacianych minimalizują ryzyko chorób powodowanych przez szkodliwe owady lub chwasty.
Te naturalne czynniki sprawiają, że stosowanie pestycydów i herbicydów do ochrony roślin herbacianych nie jest konieczne.
Rezultatem jest całkowicie ekologiczna herbata. Dużą zaletą jest również technologiczna obróbka herbaty, ponieważ nie trzeba myć liści herbaty, aby zmniejszyć ślady ochrony chemicznej.
Kontrasty między temperaturami dziennymi i nocnymi podczas dojrzewania liści herbaty tworzą substancje, które tworzą podstawę niepowtarzalnego smaku gruzińskiej herbaty.
Gruzińska firma Manna, która jest naszym dostawcą, stosuje system produkcji ekologicznej, naturalne herbaty, dostarczane bez barwników, dodatków i aromatów.
🌱 Flawonoidy w gruzińskiej herbacie
Flawonoidy, znane również jako bioflawonoidy lub witamina P, są substancjami znanymi ze swojej aktywności przeciwutleniającej. Flawonoidy to tak zwane przeciwutleniacze, substancje, które chronią nasze komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są cząsteczkami, które zawierają niestabilny tlen, a jeśli jest ich zbyt wiele w naszym ciele, mogą one spowodować nieodwracalne uszkodzenia naszych komórek (na przykład nowotworów złośliwych).
Badania naukowe wykazały, że spożywanie flawonoidów jest niezwykle ważne dla ludzi i korzystne dla długoterminowego zdrowia. Obliczenie ich pozytywnego efektu jest długie. Ich regularne spożywanie wspiera naszą odporność, eliminuje szkodliwe działanie różnych czynników rakotwórczych i spowalnia wzrost złośliwych komórek nowotworowych, ma zdolność zapobiegania uszkodzeniom DNA komórkowego.
Większość badań potwierdziła, że flawonoidy mają toksyczny wpływ na komórki nowotworowe, podczas gdy zdrowe komórki nie działają toksycznie w tych samych dawkach.
🌱 Efekt kliniczny flawonoidów
Pierwszym znaczącym pozytywnym efektem jest aktywność przeciwzakrzepowa flawonoidów. Zużyte i wchłonięte flawonoidy eliminują negatywny wpływ wolnych rodników tlenowych, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i późniejszej choroby niedokrwiennej serca.
Drugim znanym pozytywnym efektem jest działanie przeciwzapalne. Flawonoidy hamują mechanizm zapalny poprzez kilka różnych szlaków metabolicznych.
Trzecim pozytywnym efektem jest działanie przeciwnowotworowe. Jeśli krytyczne geny (na przykład onkogeny) są uszkodzone, mutacje mogą prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia komórek, które powoduje raka. Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą tłumić raka na różnych poziomach. Herbata jest jednym z największych źródeł flawonoidów ze wszystkich roślin (zawiera do 15% masy suszonego liścia).
🌱 Flawonoidy w herbacie
Rodzaj i ilość flawonoidów w herbacie różni się w zależności od rodzaju liści, podłoża wzrostowego, przetwarzania, produkcji i innych czynników. Zielona herbata zawiera prostsze flawonoidy zwane katechinami, podczas gdy utlenione liście czarnej herbaty zamieniają te proste flawonoidy w bardziej złożone gatunki zwane teaflawinami i tearubiginami.
Flawonoidy są substancjami rozpuszczalnymi w wodzie, a jedno badanie wykazało, że kubek, który był parzony przez 40-60 sekund, zawiera około 140 mg flawonoidów. Inne badanie pokazuje, że jest to około 125 mg na 235 ml herbaty, a im dłużej podawana jest herbata, tym większa jest jej ilość.
Herbaciane flawonoidy mają wysoką aktywność przeciwutleniającą, dlatego wiele badań porównywało siłę przeciwutleniającą herbaty z owocami i warzywami. Jedna z nich pokazuje, że codzienne spożywanie trzech filiżanek herbaty ma taki sam efekt przeciwutleniający jak dzienne spożycie sześciu jabłek. Inne badanie wykazało, że jedna lub dwie filiżanki herbaty miały taki sam efekt jak pięć kawałków owoców, lub warzyw, lub 400 mg witaminy C.
🌱 Korzyści zdrowotne flawonoidów w herbacie
Od wielu lat wiadomo, że polifenole roślinne są przeciwutleniaczami, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, a wiele popularnych flawonoidów jest kilka razy bardziej skutecznych niż witamina C lub E.
Choroby serca i udar mózgu
Niektóre badania pokazują, że flawonoidy w herbacie zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL. Miażdżyca jest chorobą, której towarzyszy silny stan zapalny. Niektóre herbaciane flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą zapobiegać agregacji płytek.
Aktywność przeciwutleniająca flawonoidów może odgrywać ochronną rolę w chorobach układu krążenia.
🌱 Efekty antybakteryjne
Ekstrakty herbaty wspierają oporność na Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida i inne bakterie.
W naszych ofertach z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
W naszej ofercie znajdziecie Państwo wszystko, czego szukacie. Oferujemy atrakcyjne produkty i tylko zdrową żywność.
- Suszone owoce na słońcu bez cukru!!! całe owoce i polówki (figi, kaki/persymona, morele, melon, brzoskwinie, arbuz, czerwona śliwka, czereśnia, gruszki, pomidory) - Armenia, Gruzja FIGI - CAŁE OWOCE! 150 g Armenia
- Sok NFC (z granatu, z borówki, z jeżyn, ze śliwki, z wiśni) - Gruzja
- Czurczhela bez cukru (z włoskimi i z laskowymi orzechami) - Gruzja
- Ketchupy naturalny, sosy gruzińskie i ormiański bez konserwantów - Adzika, Satsebeli, Tkemali, Narszarab
- Herbata gruzińska bez pestycydów (czarna, zielona, owocowa, z cytryną, z liści borówki, z miętą, z tymiankiem/macierzanka, z dzikiej róży, BIO)
- Dżemy/Konfitury (z granatu, z pigwy, z orzecha włoskiego, z jeżyn, z jagód, z malin, z wiśni, z truskawek, z czereśni, z figi, z dyni, brzoskwiń, mandarynek) - Gruzja, Armenia
- Przetwory warzywny - liście winogrona, śliwki Tkemali do Czakapuli, Imam, pasta z bakłażanu i cukinii, czosnek, Jon-Joli (Dzon-Dzoli), okra, buten Armenia, Gruzja
- Kompoty (z jeżyn, z brzoskwiń, z derenia, z pigwy) - Armenia
- Przyprawy: Sól swańska, Adjika (adzika) sucha, chmeli-suneli, uccho-suneli, mieszanki do ryb, do mięsa, do kurczaku, do fasoli (Lobio), sumak, Szafran imeretyński, cząber, kolendra