Cząber w dzisiejszych czasach jest coraz rzadziej wykorzystywany w ziołolecznictwie, "karierę" robi jako przyprawa. Posiada bardzo charakterystyczny, nieco ostry smak, kojarzący się wielu osobom z pieprzem. Świeże lub częściej suszone ziele dodaje się do potraw z fasoli, grochu, bobu, zup, dań z jaj, ziemniaków, twarożków. Otarte ziele i olejek używane są jako ostra przyprawa do marynat, konserw mięsnych, rybnych i jarzynowych, a zwłaszcza ogórków i kapusty. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego oraz mieszanki ziół prowansalskich.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- Zwalcza wiele chorobotwórczych bakterii i grzybów.
- działanie przeciwbólowe, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, moczopędne.
- właściwości przeciwutleniające, ułatwiające przyswajanie pokarmów, znoszą nadmierną fermentację i wzdęcia
- poprawia pracę kory nadnerczy, intelekt i działa uspokajająco
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przyprawa: według uznania i smaku
Napar: 1 łyżeczkę do herbaty suszonego rozdrobnionego ziela zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie zaś przecedzamy i pijemy w razie konieczności.
SPOSÓB PAKOWANIA:
Zioła pakujemy w oryginalne firmowe opakowania typu doypack z atestem dla środków spożywczych. Opakowania zawierają zamknięcie strunowe co umożliwia wielokrotne zamykanie. W zależności od gramatury są to torebki EKO lub całe przezroczyste.