Cytrynian sodu, cytrynian trójsodowy spożywczy E331 25kg
O produkcie
- Wykorzystywany jako dodatek do żywności (E331)
- Stosowany w medycynie jako konserwant krwi
- Składnik odczynnika do wykrywania cukrów
- Używany w farmacji jako środek pomocniczy
Cytrynian sodu, cytrynian trójsodowy E331 to drobno krystaliczny proszek, bezzapachowy. Posiada pH o lekkim odczynie zasadowym (7,5 – 9,0 pH). To surowiec o szerokim spektrum zastosowań w przemyśle. Wykorzystywany między innymi w przemyśle spożywczym, przemyśle kosmetycznym, przemyśle medycznym oraz do zastosowań przemysłowych. W przemyśle spożywczym występuje jak konserwant o oznaczeniu E331, jako sekwestrant, dodatek smakowy. Uważany jest za nieszkodliwy produkt w przemyśle spożywczym. Dodawany jest do produktów takich jak mleko kozie UHT, ciasta, chrupki, chipsy, koncentraty obiadowe, konserwy warzywno-mięsne, żelki oraz wiele innych produktów spożywczych. Stosowany jest również w medycynie, jako środek konserwujący krew przeznaczoną do przetaczania. W farmacji jest środkiem pomocniczym do przygotowanie leków recepturowych. W przemyśle kosmetycznym stosowany jest np. jako składnik błyszczyków do ust. Jest również składnikiem odczynnika Benedicta wykorzystywanego do wykrywania większości cukrów i aldehydów.
Właściwości
- Nazwa chemiczna: Cytrynian trójsodu dwuwodny E331(III)
- Nr CAS: 6132-04-3
- Postać: Biały, krystaliczny proszek
- Spożywczy min. 99 %
- pH 5% r-ru 7,5-9,0
- Surowiec higroskopijny, chronić przed zawilgoceniem
- Opakowanie jednostkowe worek 25 kg