OPIS ROŚLINY:
Ojczyzną cynamonowca są Chiny. Jest to wiecznie zielone drzewo o bardzo mocnym aromacie, dorastające (w domu) do ok 1m. wysokości. Laski cynamonu są twardsze od Cejlońskiego i mają czerwony odcień, nie posiadają wewnętrznych warstw. Liście - 10-15cm długości, jajowate i zaostrzone. Zwykle mają zielony kolor natomiast młode liście są czerwonawe. Kwiaty - zebrane w wiechę są żółtozielone i trzymają się na długich szypułkach. Drzewko wydziela przyjemny korzenny zapach, najlepsza kora pochodzi z cienkich 2-3 letnich gałązek. Korę się ścina kawałkami i usuwa zewnętrzną starą korę i suszy się ją na słońcu.
Uprawa i pielęgnacja :
Gleba żyzna, przepuszczalna, stale lekko wilgotna ale nie przelana. Stanowisko słoneczne, można przycinać. Zimuje w pomieszczeniu, dobrze rośnie wystawiona w lecie na taras czy balkon.
Właściwości lecznicze:
- olejek z cynamonowca wspomaga układ odpornościowy
- wspiera trawienie
- dodaje energii
- posiada rozgrzewający korzenny aromat
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie
- wspomaga odchudzanie
- obniża poziom cukru we krwi
Właściwości jadalne i inne :
Cynamon zapewnia głębszy, ostrzejszy smak o charakterze korzennym. Zawiera ok 1% kumaryny w 100gr.
- w postaci mielonej dodaje się do ciast, słodyczy
- do herbaty, kawy, nalewek, wina grzanego
- dodatek do dań z curry
- olejek kasjowy znalazł zastosowanie w kosmetyce - kąpiele, maseczki
Komplet: 3 nasiona
Źródła :
H. Zell, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Honmingjun, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
阿橋 HQ, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
Author : © Dinesh Valke
Ping an Chang, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons