CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) - gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). W naturalnych warunkach osiąga do 10m wysokości, natomiast w uprawie domowej nie przekracza 2m. Zalecane przycinanie, ładnie daje się formować.
Cynamonowiec to jedna z najpopularniejszych przypraw. Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów. Zazwyczaj dwa razy w sezonie (maj i październik). Korę poddaje się krótkiej fermentacji. Kolejny etap to suszenie na słońcu. W czasie tego procesu kora przybierają charakterystyczną barwę i zwija się obustronnie. Tak powstają laski cynamonowe.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy wymoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem fungicydu przez 6h. Następnie wysiewamy do ziemi o pH 5,6 -7,8. Stanowisko słoneczne lub lekko zacienione. Zachować temperaturę powyżej 25 stopni C, uważać aby nie przesuszyć gleby. Kiełkowanie waha się w przedziale 1-3 miesięcy.