CYNAMON MIELONY
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Jest doskonałym środkiem rozgrzewającym, dlatego znakomicie sprawdza się w początkowej fazie przeziębienia.
Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa. ma on również właściwości lecznicze. Zaraz po goździkach jest przyprawą mającą najwięcej antyutleniaczy.
W cynamonie znajdziemy między innymi witaminy A, B6, C, E,K, jest on również źródłem wielu minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna: 995kJ / 241kcal
- Tłuszcz: 1,2g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g
- Węglowodany: 27g - w tym cukry 2,2g
- Błonnik: 53g
- Białko: 4g
- Sól: 0,03g
Zastosowanie
Kora cynamonowca w postaci zmielonej, rzadziej w formie kawałków, jest stosowana jako przyprawa, która poprawia smak szczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków.
Składniki; 100% cynamon mielony
Kraj pochodzenia; Indonezja
Waga; 100g
Producent; Ecobi