CYNAMON Cejloński LASKI 25g NISKA KUMARYNA
Kraj pochodzenia
Sri Lanka
Najlepiej spożyć przed
3 kwietnia 2026
Długość lasek cynamonu: 5 cm
Opis produktu
Cynamon jest popularną przyprawą otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. W handlu występuje najczęściej w dwóch postaciach: starty na proszek lub w zwiniętych w rulonik kawałkach. Ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu.
Najbardziej popularne na rynku rodzaje cynamonu to cynamon kasja (cinnamomum cassia) oraz cynamon cejloński (cinnamomum verum). Cynamon cejloński jest bardziej szlachetny i zdrowszy. Charakryzuje się jaśniejszą barwą, ma delikatny, słodkawo-korzenny smak lekko piekący, z możliwą lekko cytrusową nutą. Przede wszystkim charakteryzuje się niską zawartością kumaryny. Najwięcej kumaryny jest w chińskim cynamonie kasja, a najmniej w cynamonie z Cejlonu. Niektóre źródła podają, że cynamon cejloński zawiera około 0,04% kumaryny, kasja około 5%.
Skład
Cynamon cejloński laski 100%
Opakowanie
Cynamon cejloński laski jest pakowany w worki typu doypack. Szczelne zamknięcie typu zipper umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie torebki.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od światła i obcych zapachów.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki, różne orzechy, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Kumaryna
Kumaryna to organiczny związek chemiczny z grupy benzopironów. Kumaryna powoduje marskość wątroby u zwierząt laboratoryjnych i dlatego została ona niemal całkowicie wycofana z produktów spożywczych w Europie i USA. Dawniej kumaryna była masowo stosowna w wielu kompozycjach zapachowych. Badania na zlecenie czasopisma Świat konsumentów wykazały, że na polskim rynku występują produkty z wielokrotnie przekroczonymi normami zawartości tej substancji.
Wybrane właściwości zdrowotne
- wykazuje silne działanie dezynfekujące,
- ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli) oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków (np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida),
- chroni jedzenie przed psuciem, co czyni go naturalnym konserwantem,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonu ma właściwości wzmagające apetyt,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne (pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, opóźnia proces starzenia),
- poprawia dopływ krwi do mózgu, jak i ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu. Co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć, poprawioną koncentrację,
- przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Co sprzyja oczyszczeniu organizmu i zrzuceniu kilogramów masy ciała.