Cynamon Cejloński
Ta egzotyczna przyprawa zapewnia wyjątkowy smak i mnóstwo ciepła. Cynamon należy do grupy tak zwanych termogeników, czyli żywności, która ma właściwości rozgrzewające oraz podkręcające metabolizm.
Cynamon stosowany jest w kuchni oraz w ludowej medycynie od tysięcy lat. Jego egzotyczny i subtelny smak, że do dziś chętnie jest dodawany do potraw nie tylko w kuchni orientalnej. Jest nie tylko smaczny, ale zawiera też wiele cennych substancji, między innymi: żelazo, wapń, mangan i błonnik. Cynamon jest doskonałym, naturalnym sprzymierzeńcem odchudzania – osoby, które walczą z nadmiarem kilogramów powinny go spożywać jak najczęściej.
Wartość odżywcza produktu w 100 g
- Wartość energetyczna 1332 kJ / 317 kcal
- Tłuszcz 3,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
- Węglowodany 56 g - w tym cukry 55,4 g
- Białko 3,9 g
- Sól 0,06 g
Zastosowanie
Naturalny cynamon to jedna z przypraw, która w zdrowej kuchni powinna być obecna przez cały rok. Przede wszystkim, świetnie smakuje w różnego rodzaju ciastach, szczególnie dobrze komponuje się z jabłecznikami. Można też dodawać go do domowej roboty ciasteczek czy batoników z ziarenkami – staną się bardziej pachnące i aromatyczne.
Składniki; 100% cynamon cejloński
Kraj pochodzenia; Madagaskar
Waga; 200g
Producent; Ecobi