Ćwikła wytwarzana jest z buraka ćwikłowego. W połączeniu z ostrym chrzanem oraz niewielką ilością podstawowych przypraw otrzymujemy pyszny dodatek do wielu potraw, obiadów lub przystawek. Warto pamiętać, że burak zawiera bardzo dużą ilość żelaza, które korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Z Nami zawsze pyszne i zdrowo!
Wartości odżywcze na 100g:
Wartość energetyczna: 60 kcal/ 252 kJ
Tłuszcz: 0,5 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 12 g
-w tym cukier: 7,1 g
Białko: 1,6 g
Sól: 1 g
Skład: burak ćwikłowy 60%, korzeń chrzanu 30%, woda, ocet jabłkowy, cukier, sól.
O firmie: Firma Krokus Przetwórstwo Owoców i Warzyw to rodzinne przedsiębiorstwo z tradycjami sięgającymi 1993 roku. Marka działa w Pająkowie na granicy województw mazowieckiego i lubelskiego, niedaleko Kazimierza nad Wisłą, Janowca i Puław. Początkowo przedsiębiorstwo zajmowało się wyłącznie eksportem, by na rodzimym rynku pojawić się w 2004 roku.
Krokus jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Ich produkty polecano w przewodnikach kulinarnych Le Guide de Gourmands i SlowFood Polska. To laureat tytułu Polskiego Producenta Żywności i Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Firma produkuje przetwory w oparciu o zasady GHP/GMP oraz HACCP.