Culinaria Italia Kulinarna podróż po Włoszech
Claudia Piras
- Rok wydania: 2001
- Rodzaj okładki: Twarda z obwolutą
- Autor: Claudia Piras
- Stan: Widoczne ślady używania
- ISBN: 9783829060462
- Wymiar: 20cm x 28cm
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 496
- Waga: 3.5 kg
- Indeks: -
- TIN: T04143721
W jaki sposób powstaje niebieska pleśń w serze gorgonzola? Skąd brano lód w czasach, gdy nie było jeszcze zamrażarek? Co można powiedzieć o winach Piemontu? Jak produkuje się konserwy pomidorowe? Po czym rozpoznamy prawdziwy ocet balsamiczny? Jakie symbole pomogą nam odróżnić oryginalne produkty wysokiej jakości od ich namiastek? Jakie potrawy w starożytnym Rzymie, jakie na średniowiecznych dworach, a jakie nowości kulinarne przyniosła ze sobą epoka odrodzenia? Książka ,,Culinaria Italia" zagląda za kulisy włoskiej kuchni, odpowiadając na te i wiele innych pytań, które zadają sobie miłośnicy. Książka ukazuje na 496 stronach i 1294 fotografiach nie tylko kuchnie i spiżarnie Włoch, ale także kraj i jego mieszkańców pomiędzy grzbietami Alp na północy a obcasem włoskiego buta na południu. O to, aby tej pasjonującej lekturze towarzyszyła też uczta dla podniebienia, zatroszczyliśmy się, zamieszczając 386 wypróbowanych przepisów na wyśmienite potrawy.
Objaśnienie do stanu: Widoczne ślady używania
Książki posiadające drobne ślady użytkowania, które nie wpływają na zawartość i nie utrudniają czytania (drobne przybrudzenia, zagięcia, mogą pojawić się podkreślenia, podpis, inne).