Wskaźnik do nastawu win domowych WINOMIERZ cukromierz
WINOMIERZ do pomiaru stężenia cukru w produkcji trunków.
Pomiar ten pozwala na określenie rodzaju wina przed fermentacją (słodkie, półsłodkie, wytrawne) i stężenia alkoholu po fermentacji.
Specyfikacja:
- Wysokość winomierza: 153 mm
- Średnica winomierza: 10 mm
Zakres odczytów:
w skali cukru, % cukru. od 0 do 25
w skali alkoholowej, %pro. od 0 do 12
Sposób użycia:
W przygotowanym moszczu zanurzamy winomierz i dokonujemy odczytu na skali znajdującej się w górnej jego części (cyfra znajdująca się nad kreską wyznaczająca lustro płynu). Następnie odczytaną wartość porównujemy z tabelą. Pomiar powinien być wykonany przed dodaniem drożdży i innych składników (oprócz cukru).
Przykład: Robimy wino. Dokonujemy pomiaru, który wskazuje wartość 15. Oznacza to, że uzyskane po fermentacji wino , będzie winem wytrawnym. Jeżeli chcemy uzyskać wino słodkie powinniśmy dodać tyle cukru, aby uzyskać wartość 25.
Po fermentacji wskaźnik zanurzamy ponownie i dokonujemy odczytu, który po porównaniu z tabelą wykaże nam procentową zawartość alkoholu w powstałym winie. Odczyt dokonywany powinien być w temperaturze odniesienia 20 C.