CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ
Wskaźnik zawartości cukru w winie i pośrednio wskaźnik zawartości alkoholu w winie.
Zakres 0 - 29 BLG
BROWIN
Areometr jest urządzeniem wyskalowanym w stopniach Blg służącym do kontroli fermentacji wina, czy piwa; pomiaru zawartości cukru i pośredniego określania zawartości alkoholu.
Funkcje Winomierza:
- CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ - Niezbędny do przygotowania nastawu. Pozwala na precyzyjne określenie ilości cukru w przygotowanym nastawie, porcjowanie cukru, jaki należy dodać aby uzyskać porządanie stężenie alkoholu w winie, oraz kontrolę wina w trakcie fermentacji. Szczególnie wskazane jest jego użycie w przypadku, gdy do przygotowania wina użyto kompotów, soków lub innych słodzonych wcześniej surowców.
- WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINIE - Pośredni pomiar biorący pod uwagę zawartość cukru przed fermentacją i po niej. Na podstawie ilości cukru, jaka została przefermentowana z załączonej tabeli odczytuje się stężnie alkoholu w przygotowanym winie.
Zakres pomiaru: od 0 do 29°Blg
(1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku lub moszczu)
Zawartość:
- pływak wyskalowany w stopniach Blg
- probówka do przeprowadzania pomiaru
- instrukcja obsługi
Sposób użycia:
- Do probówki wlać badaną ciecz. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
- Zanurzyć miernik - wskaźnik nie może dotykać ścianek i dna próbówki.
- Po ustaleniu poziomu zanurzenia miernika dokonać odczytu. Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać: - obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie), - obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),
UWAGA: Badany roztwór w chwili pomiaru powinien mieć temperaturę 20 - 21oC. Urządzenie jest wyskalowane do takiej temperatury, odczyt będzie najbardziej miarodajny.