Cukier z Prawdziwą Wanilią do Ciast i Deserów PRYMAT 10g
Cukier z prawdziwą wanilią wyróżnia się delikatnym, słodkawym smakiem i aromatem. Dzięki drobnym ziarenkom wanilii domowe wypieki zyskują zupełnie nową, niepowtarzalną nutę. Wanilia nadaje deserom przyjemną woń, którą uwielbia każdy miłośnik słodkości. W uprawie wanilii specjalizowali się już Aztekowie. Najcenniejszą częścią strączka wanilii jest jej miąższ. O jej wartości świadczy fakt, że była przekazywana w formie daniny cesarzowi Meksyku. Do tej pory wanilia jest uważana za najdroższą przyprawę świata, zaraz po szafranie. Aztekowie stosowali ją w celach kulinarnych, kosmetycznych oraz zdrowotnych jako lek wzmacniający. Wanilia pojawiła się w Europie za sprawą hiszpańskiego konkwistadora H. Cortesa. Gdy raz zasmakował on popularnego wśród Azteków napoju - czekolady z wanilią, postanowił przenieść ten cudownie słodki smak do swojego kraju.
SKŁADNIKI
- Składniki: cukier, wanilia (6%). produkt może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą) i soję.
ALERGENY
- Jaja i produkty pochodne: Tak
- Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
- Seler i produkty pochodne: Nie
- Łubin i produkty pochodne: Nie
- Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
- Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
- Gorczyca i produkty pochodne: Nie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
- Zboża zawierajace gluten: Tak
- Soja i produkty pochodne: Tak
- Orzechy: Nie
- Mięczaki i produkty pochodne: Nie
- Ryby i produkty pochodne: Nie
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml): 0 g
- Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g): 95 g
- Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
- Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g): 0,3 g
- Wielkość porcji: 100 g
- Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g): 96 g
- Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce: 391 kcal/100g
- Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g): 0,4 g