Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany
Typ Demerara
Opakowanie zawiera 200 szt Saszetek po 5 g
(łącznie 1 kg)
Biały cukier jest obecnie uznawany za substancję, która przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Najczęściej jest on zastępowany zamiennikami, a jednym z nich jest cukier trzcinowy.
Podstawową, choć niejedyną, różnicą pomiędzy cukrem trzcinowym a cukrem białym jest pochodzenie. Cukier trzcinowy, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z trzciny cukrowej, którą poddaje się podobnym procesom, co buraka cukrowego. Różnica druga polega na tym, że cukier trzcinowy nie jest rafinowany. Cukier trzcinowy ma charakterystyczny karmelowy aromat i posmak.
Cukier trzcinowy, który nie został poddany procesowi rafinacji (oczyszczania), zawiera naturalnie występującą melasę. Jest ona źródłem niewielkiej ilości składników mineralnych i witamin z grupy B. W konsekwencji cukier trzcinowy (nierafinowany) zawiera więcej składników mineralnych takich jak np. potas, magnez czy żelazo, niż cukier biały.
Składniki:
- Cukier trzcinowy 100%
W 100 g produktu:
- energia: 1674 kJ / 400 kcal
- tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g
- węglowodany: 100 g w tym cukry: 100 g
- białko: 0 g
- sól: 0 g