CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 500g
5902751322538
Cukier Trzcinowy nierafinowany - odległych wieków sięga historia powstania cukru trzcinowego, pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei, było to około 8 tysięcy lat przed naszą erą. Następnie trzcina cukrowa powędrowała na Daleki Wschód a stamtąd do Persji i z muzułmanami dotarła do Europy, z Europy natomiast Krzysztof Kolumb zawiózł trzcinę cukrową do Ameryki, stamtąd natomiast rozprzestrzeniła się już na cały świat. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier trzcinowy produkowany jest z soku trzciny cukrowej. Słodki sok wyciskany jest mechanicznie z łodyg trzciny cukrowej, następnie redukowany jest poprzez ogrzewanie. Po odparowaniu nadmiaru wody , powstaje słodka melasa. Melasa jest nadal redukowana do postaci ciemno brązowych kryształków o mocno karmelowym smaku.
Taka metoda produkcji wytwarza cukier zwany Muscovado a w Ameryce Łacińskiej nazywa się Panelą. Jest to najbardziej naturalny cukier powstający z trzciny cukrowej. Jest mocno karmelowy w smaku i aromacie. Melasa z mocnym smakiem w przypadku Paneli zmienia dość mocno smak słodzonych potraw.
Bardziej przyjaznym smakowo cukrem również minimalnie przetworzonym, jest cukier o nazwie Damerara, ten cukier występuje w postaci złotych lekko brązowawych kryształków, zawiera niewielkie ilości melasy, dzięki temu w smaku jest łagodny i przy normalnym słodzeniu nie nadaje posmaku melasy słodzonym potrawom. Najbardziej przetworzonym cukrem jest cukier trzcinowy o nazwie Turbinado - jest to cukier oczyszczony z melasy, nie zawiera jej wiele, nazwę swą zawdzięcza wirówkom turbinowym w których jest produkowany.
Parametry
- KRAJ POCHODZENIA:: KOLUMBIA
- WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g:: Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal
- TŁUSZCZE:: Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- WĘGLOWODANY:: Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g
- BIAŁKO:: Białko: 0,0g
- SÓL:: Sól: 0,0g
- KONSERWANTY:: Produkt Bez Konserwantów
- MASA NETTO:: Masa netto: 500g
- SKŁDNIKI:: Cukier Trzcinowy nie rafinowany
- Wysyłaj do Empik Marketplace: 1
- Klasa logistyczna EmpikPlace: brak klasy logistycznej
- NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:: Najlepiej spożyć przed: 04.2025