Soczysty cukier kokosowy 500g
Cukier kokosowy uzyskiwany jest ze słodkiej wydzieliny palm kokosowych. Może być szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, do wypieków, wyrobów cukierniczych - z powodzeniem zastępując cukier trzcinowy. Jego charakterystyczny aromat i smak jest dużym atutem, pożądanym przez wielu jego zwolenników. Cukier kokosowy posiada niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje cukru, a obok oryginalnego smaku, zawiera także wiele cennych składników. Według Instytutu Badawczego Żywności i Żywienia Republiki Filipin indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35, czyli zaliczany jest do produktów o niskim IG i może być stosowany przez diabetyków. Inne instytucje, m. in. Uniwersytet w Sydney, również dokonały pomiaru indeksu glikemicznego tego cukru i podają, że wynosi on 54. Dla porównania IG białego cukru to 68.
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: Indonezja
Data ważności znajduje się na etykiecie.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1210 kJ/ 286 kcal;
Tłuszcz 0,36g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,17g);
Węglowodany 94,14g (w tym cukru 81,45g);
Błonnik 1,24g;
Białko 0,83g.
Informacja o alergenach: W zakładzie pakowane są również sezam, migdały, różne orzechy oraz produkty zawierające gluten. Pomimo, że dokładamy wszelkich starań nie można wykluczyć w 100% wystąpienia śladowych ilości tych surowców.